reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BShark uvádí dostupnější vodíkový dron Narwhal 2

18.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
BShark uvádí dostupnější vodíkový dron Narwhal 2
Potřebujete-li solidní dolet na desítky kilometrů a několikahodinovou výdrž dronu, BShark Narwhal 2 může být tím pravým pro vás. Jeho palivem je vodík a nová generace je navíc výrazně dostupnější než ta předchozí.
Vodíkové drony nejsou zas až takovou novinkou, společnost BShark už vyráběla model Narwhal, jehož hlavním problémem ale byla opravdu enormní cena okolo 28 tisíc dolarů. Společnost to chce napravit a představuje druhou generaci Narwhal 2, který je za mnohem příznivější cenu. Ta sice stále není lidová, ale $6800 je přeci jen výrazně dostupnější částka. A za tyto peníze dostanete opravdu solidní monstrum.
 
BShark Narwhal 2
 
Dron je totiž vybaven 3,5litrovou nádobou na vodík s tlakem 35 MPa. Ta by měla vydržet na 120 minut letu, což je zhruba 4krát více než u běžných dronů. Aby toho nebylo málo, dron je také možné ovládat na extrémní vzdálenost až 30 kilometrů. Využívá se 2,4GHz i 5,8GHz pásma, dron má také mobilní konektivitu v podobě 3G a 4G připojení. Ovladač je vybaven 10" obrazovkou.
 
BShark Narwhal 2
 
Sám o sobě váží nemalých 6,6 kilogramu, přičemž může nést závaží o zhruba jednom kilogramu (maximální vzletová hmotnost činí 8 kilogramů). Pohybovat se může rychlostí až 10 m/s (36 km/h) a stoupat lze maximálně rychlostí 2 m/s (7,2 km/h). V konstrukci se využilo uhlíkových vláken.
 
BShark Narwhal 2
 
Dron může nést spoustu různých typů nákladu. Může to být např. kamera s 20× optickým zoomem, rozlišením 8,59 megapixelu a 250GB úložištěm. Ta se může hodit pro dohled veřejných shromážděních, monitorování lesních požárů i záchranné mise. Druhou možností je FLIR Duo R se dvěma obrazovými snímači. Jeden pracuje v klasickém viditelném spektru, druhá kamerka je pak termální. V neposlední řadě lze použít i klasické GoPro Hero5.
 
BShark Narwhal 2 ovladač
 
Zakoupit lze i tankovací stanici Orca 1, nicméně její cena je opravdu velmi vysoká a činí 180 tisíc dolarů. Ve vývoji je ale menší plnička Orca 2, která by měla být také znatelně levnější. Zatím ale nevíme za kolik.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama