reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bývalý velitel ISS označuje díru v Sojuzu za následek zfušované opravy

3.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Bývalý velitel ISS označuje díru v Sojuzu za následek zfušované opravy
V minulém roce se objevil problém, který značně narušil důvěru mezi obyvateli International Space Station (ISS). Byla to díra v návratovém Sojuzu, která dle ruské strany mohla být důsledkem sabotáže a Američané zase mluvili o šlendriánu. 
Takže to bylo buď jedno, nebo druhé, čili chybně provedená oprava či nějaký servisní úkon, který se pak dotyčný technik snažil zamaskovat, anebo sabotáž někoho přímo z paluby ISS, jak se snažili naznačit Rusové. Tato sabotáž měla být provedena ve snaze zdiskreditovat ruskou stranu, ale pokud se máme k něčemu přiklonit, rozhodně to je americká verze, protože si lze těžko představit, že by někdo z posádky ISS schválně navrtával loď, která je má přivézt zpět na zem. 
 
 
S určitostí lze ale říci, že otvor nevznikl zásahem mikrometeoritem, protože pak by vypadal úplně jinak, respektive by neměl tak hezky čisté okraje. Krom toho jsou u něj stopy po tancujícím vrtáku, jak se snažil zakousnout. V září tak byla posádka ISS zalarmována poklesem tlaku, což nakonec vedlo k objevení tohoto otvoru. Je tak možné, že byl zalepen a lepidlo tlakem povolilo. 
 
Alexander Gerst je jeden z bývalých velitelů Mezinárodní vesmírné stanice a nyní se nechal slyšet, že dle něj je to prostě výsledek nekvalitní opravy. Němec Gerst však byl právě jeden z těch, které na ISS přivez právě onen Sojuz, v němž se objevila díra. Bylo to v červnu 2018 a společně s ním letěla Američanka Serena Auñón-Chancellor a Rus Sergej Prokopjev. Čili Gerst byl v podstatě v jednom bodě obviněn ruskými zástupci z toho, že mohl stát za údajnou sabotáží, ale hlavní obvinění logicky padlo na Auñón-Chancellor jako zástupkyni NASA. 
 
Gerst se s ostatními vrátil zpět v prosinci a o své misi mluvil na BBC Radio 4. Dle něj tak díra vznikla ještě před startem a byla pak nevhodně opravena. Vytvořena byla dle jeho názoru vrtačkou, ale ne takovou, jakou mají k dispozici na ISS. Uvedl také, že u ní byly nalezeny známky lepidla a že ohrožení posádky nepředstavovala, a to alespoň v době, kdy byl Sojuz připojen k ISS. Pokud by se ale záplata uvolnila při jeho vzletu, mohlo by to být daleko horší kvůli malému objemu vzduchu na palubě samotného Sojuzu, i když posádka by měla mít připraveny skafandry a helmy. 
 
Nicméně oficiálně jsme se stále nedozvěděli, jak a kdy díra vznikla a kdo za to nese odpovědnost. Nebylo by to ale poprvé, co se to stalo. Už jednou se technik pracující na Sojuzu trošku "uvrtnul" a svou chybu se snažil napravit pomocí epoxidové záplaty. Tento problém byl odhalen ještě před startem, takže rozhodně nelze říci, že by to bylo bezprecedentní. To scénář se úmyslným navrtáním Sojuzu ve vesmíru by bezprecedentní byl a navíc naprosto skandální. 



reklama