reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Díra v Sojuzu u ISS vypadá jak od vrtáku, jde o sabotáž, nebo šlendrián?

7.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Díra v Sojuzu u ISS vypadá jak od vrtáku, jde o sabotáž, nebo šlendrián?
Obyvatele Mezinárodní vesmírné stanice nedávno ohrožovala malá díra, kterou unikal pryč vzduch. Ta již byla nalezena, a to v ruské části stanice a konkrétně v Sojuzu. Ruští vyšetřovatelé přitom mluví o tom, že by mohlo jít i o sabotáž.
Obyvatelé International Space Station (ISS) minulý týden hledali příčinu úniku vzduchu a nejdříve se uvažovalo, že to jako obvykle byla práce nějakého vesmírného smetí či mikrometeoritu, který do trupu stanice narazil, což je ostatně nejpravděpodobnější scénář. Nicméně impakt takového projektilu zanechá celkem charakteristické stopy a v očividně kovové části stanice by rozhodně neměl nechat čistý otvor. Ten by měl vypadat nějak takto: 
 
 
Jenomže otvor ve skutečnosti vypadal takto a těsně vedle něj jsou také vidět známky toho, jako by vrták nejdříve "tancoval" po povrchu, než se zakousnul do pláště ruské lodi Sojuz, která je aktuálně připojena ke stanici. Vyšetřování se tak přirozeně ujali Rusové. 
 
 
Šestice obyvatel vesmírné stanice nebyla v ohrožení života. Zaznamenán byl pouze pokles tlaku uvnitř ní, ale otvor bylo pochopitelně nutné najít a opravit. To nakonec provedli s využitím speciální lepicí pásky Nejdříve se mluvilo o mikrometeoritu, ale nyní ruští vyšetřovatelé obrátili a mluví o nehodě, nebo rovnou o sabotáži. Buď tedy dle nich někdo otvor vyvrtal omylem, anebo schválně. 
 
O tom mluvil přímo šéf ruské vesmírné agentury Dimitrij Rogozin, dle nějž prostě vzhled otvoru neodpovídá impaktu mikrometeoritu. Nyní je otázka, jak se tam otvor objevil. Sojuzy vyrábí ruská společnost RKK Eňergija a je třeba říci, že jejím zaměstnancům by se takový kousek nepodařil poprvé. Už jednou se objevil případ, kdy technik omylem navrtal trup a zkusil svou chybu zamaskovat pomocí epoxidu. To se mu však moc nepovedlo, protože poškození bylo objeveno ještě před startem a technik byl propuštěn. 
 
Lze tak uvažovat o tom, že by to mohl být i tento případ, kdy byl otvor jen něčím zalepen a tato záplata se přetlakem uvolnila a vyletěla ven. To bude asi nejpravděpodobnější případ, pokud má jít opravdu o otvor od vrtačky. Nelze moc uvažovat o tom, že by šlo o sabotáž provedenou před startem, tím méně pak dokonce od některého z šesti obyvatel ISS. 
 


reklama