reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon vyvinul materiál pro keramický 3D tisk

1.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Canon vyvinul materiál pro keramický 3D tisk
Současné materiály pro keramický tisk mají obrovský problém ve změně rozměrů objektů po jejich vytištění a zpracování. Nový materiál od společnosti Canon by tomu měl zabránit a zajistit větší rozměrovou přesnost.
I když společnost Canon známe především jako výrobce fotoaparátů, objektivů a klasických tiskáren, zkouší to i na poli 3D tisku. Zde se vrhla na technologii keramického tisku, který má v současné době velké problémy s udržením rozměrů vytištěných objektů. Při využití současných technologií se totiž keramický objekt po veškerém tepelném zpracování zmenší asi o 20 %, kvůli čemuž je velmi komplikované vytvářet objekt s přesnými rozměry. Společnost Canon na to šla jinak a její nový keramický materiál je založen na oxidu hlinitém.
 
Canon 3D tisk
 
Výsledkem je možnost 3D tisku velmi komplexních struktur, jejichž rozměry po celém procesu zůstávají téměř neměnné. Např. na výše uvedené struktuře s šestiúhelníkovými otvory o průměru 19 mm bylo dosaženo zmenšení jen o 0,8 % (cca 0,15 mm). Jak jde ale vidět na některých obrázcích, např. tisk do prostoru (na šikmých plochách) je stále problém. 3D tisk probíhá pomocí metody Selective Laser Melting (SLM).
 
Canon 3D tisk
 
Využití této technologie se předpokládá v průmyslu, kde se hodí vlastnosti keramických materiálů, jako jsou např. součástky pro izolaci. Využití najde také v chemii díky odolnosti vůči korozi a mnoha chemickým reakcím.
 
Canon 3D tisk
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama