reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Celosvětová satelitní síť SpaceX bude možná známá jako Starlink

22.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Celosvětová satelitní síť SpaceX bude možná známá jako Starlink
Společnost SpaceX si na americkém patentovém úřadě zaregistrovala značku Starlink a my můžeme tušit, že tak chce nejspíše pojmenovat svou celosvětovou internetovou síť, kterou zajistí celá flotila satelitů. 
Už dříve jsme se mohli dozvědět, že SpaceX má velkolepý plán na zřízení celosvětové sítě satelitů, které zajistí vysokorychlostní přístup k Internetu skutečně odkukoliv. Nejde přitom o zrovna malý projekt, však těchto satelitů by mělo být celkem 4.425 a do dvou let má startovat první z nich. Je tak zřejmé, že Elon Musk chce v tomto případě plně využít svých raket Falcon 9, jež startují stále častěji a se stále kratšími časovými prodlevami. I tak je těžké jen odhadovat, jak dlouho má trvat vynesení všech plánovaných satelitů na orbitu, což bude záviset i na tom, kolik jich může letět v rámci jednoho nákladu. 
 
 
Nyní už také možná náme název pro tuto síť, a sice Starlink, což je obchodní značka zaregistrovaná firmou SpaceX dne 21. srpna tohoto roku. Dle registrace se má jednat o bezdrátové a širokopásmové komunikační služby poskytující i vysokorychlostní přístup k Internetu, telekomunikační služby, atp. Přesně to sedí na satelitní internetovou síť, ale samozřejmě ještě není jisté, zda se SpaceX pro název Starlink opravdu nakonec rozhodne. 
 
Zřízení takové sítě je tedy přímo kolosální úkol, ale když se na tím zamyslíme, tak kdo jiný než SpaceX má dnes možnosti něco takového vybudovat? Falcon 9 jsou velice efektivní rakety, jejichž první stupně už běžně přistávají zpět na zem, což jejich provoz dokáže velice zlevnit. Ovšem zatím není obvyklé, že by tyto první stupně byly používány znova a znova, i když první z nich se už podíval do vesmíru dvakrát. 
 
Koncept sítě SpaceX je takový, že tisícovky satelitů vytvoří kolem Země celou vzájemně propletenou síť (mesh network), a to ve výšce 1150 až 1320 km, takže vysoko nad ISS a jinými objekty, ale stále hluboko v nízké orbitě, a tedy pod dráhou většiny komunikačních satelitů. Je k tomu i důvod, a sice snaha dosáhnout zpoždění kolem 25 ms, což je srovnatelné s tím, co nabízí řada pozemních ISP, ovšem daleko lepší ve srovnání s existujícími satelitními technologiemi, které mají zpoždění kolem 600 ms. To je třeba pro online hraní naprosto nepoužitelné a při telekomunikaci to také není zrovna akceptovatelné. 
 
Dle dříve uvedených informací by připravovaná síť firmy SpaceX mohla dosáhnout plné kapacity v roce 2024 a pokud bude třeba, mohou být případně nasazeny i další tisíce satelitů na ještě nižší oběžné dráze, které by pomohly lépe pokrýt hustěji obydlené oblasti a obecně se mluví o propustnostech v řádu gigabitů. 
 
reklama