reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Celsius Network zkrachoval, Chapter 11 pro další kryptoměnový projekt

17.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Celsius Network zkrachoval, Chapter 11 pro další kryptoměnový projekt
Kryptoměnové projekty nám krachují jeden za druhým a po Three Arrows Capital a Voyager Digital tu máme další bankrot. O ochranu před věřiteli zažádala společnost Celsius Network, která má už nějakou dobu pozastavenou možnost výběru prostředků.
Nepřipravenost na volatilitu kryptoměn stojí za krachem už několika kryptoměnových projektů v posledních týdnech. Nejeden z nich pozastavil možnost výběru prostředků, což obvykle naznačuje finanční problémy, a už před nějakou dobou jsme toto mohli spatřit u kryptoměnové půjčovny Celsius Network. Ta je další, která zažádala o ochranu před věřiteli, tedy vyhlásila bankrot podle kapitoly 11 (Chapter 11). Připomeňme, že bankrot nedávno vyhlásila i společnost Three Arrows Capital (3AC), ta dle kapitoly 15, přičemž v důsledku jejích problémů vyhlásila bankrot dle kapitoly 11 také společnost Voyger Digital. Celsius je nyní další na řadě.
 
Celsius Network
 
Podle dokumentu z 13. července, kde společnost zažádala o ochranu, je firma v minusu téměř 1,2 mld. USD. Její závazky činí 5,5 mld. USD, přičemž 4,72 mld. USD jsou vklady uživatelů. Sama o sobě má nyní aktiva v hodnotě 4,31 mld. USD (170 mil. USD v hotovosti, 1,75 mld. v kryptoměnách, 720 mil. USD v záležitostech spojených s těžbou kryptoměn,...). Je nicméně možné, že minus je ještě větší, neboť podezření vzbuzuje hodnota tokenů CEL. Společnost v nich má údajně 600 mil. USD, přičemž tržní kapitalizace je jen cca 340 mil. USD.
 
Firma tvrdí, že bude schopna v budoucnu generovat příjmy a např. v roce 2023 vytěžit 15000 BTC, což by při dnešních cenách bylo cca 320 mil. USD. Otázkou ale je, kolik by byly náklady na HW a elektřinu, tedy zda by vůbec bylo výsledkem nějaké kladné číslo. Další otázkou je, zda se vůbec věřitelé (především tedy uživatelé platformy) dočkají svých prostředků zpět, a pokud ano, jak velké části.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama