reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměnová půjčovna Voyager Digital je další, která vyhlásila bankrot

8.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Kryptoměnová půjčovna Voyager Digital je další, která vyhlásila bankrot
S propadem hodnoty kryptoměn souvisí i problémy mnoha firem, které s nimi pracovaly. Mnoho projektů propouští své zaměstnance, některé už nejsou schopny dostát svým závazkům a krachují. To se týká i Voyager Digital.
Před necelým měsícem jsme vás informovali, že mnoho kryptoměnových projektů v poslední době propouští, týkalo se to např. BlockFi, Crypto.com nebo Coinbase. Některé už stihly i zkrachovat nebo spustily ochranná opatření, jsou mezi nimi např. Terra, Vauld, Celsius nebo Babel Finance. Mnohé pozastavují výběry, což byl také případ Voyager Digital, o němž pojednává dnešní článek. Ten je další firmou, která půjčovala kryptoměny a nabízela svým uživatelům velmi vysoké zhodnocení až 12%. V minulém týdnu ale pozastavila výběry, vklady peněz i obchodování na své platformě, a tak bylo jasné, že i zde je něco v nepořádku.
 
Voyager Digital
 
Pád Voyageru byl zapříčiněn především pádem hedge fondu Three Arrows Capital (3AC), který mu dlužil zhruba 675 milionů dolarů (15250 BTC, tehdy cca 325 mil. USD, a USDC za 350 mil. USD). Fond vyhlásil bankrot podle Kapitoly 15, Voyager Digital pak o týden později dle Kapitoly 11. Společnost má nyní zhruba 1,3 mld. USD v kryptoměnách, 350 mil. USD u Metropolitan Commercial Bank (pro své zákazníky) a 110 mil. USD vlastních peněz. Podle CEO společnosti Stephena Ehrlicha může za problémy společnosti dlouhodobá volatilita kryptoměn a neschopnost 3AC splatit oněch 675 mil. USD. Pravdou bude spíše přehnaná víra v růst kryptoměn a nedostatečná obezřetnost i špatná příprava na opačnou situaci.
 
Kapitola 11 dovolí společnosti dále fungovat, přičemž se snaží reorganizovat své dluhy vůči věřitelům.  Zákazníci by měli dostat své prostředky zpět v několika různých formách, tedy kryptoměnách, v získaných prostředcích z likvidace 3AC, akciích společnosti a Voyager tokenech (ten má nyní cenu 20 centů a jeho cena vytrvale klesá - v listopadu 2021 byla přes 5 USD).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama