Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny DDR5 v Německu za měsíc spadly o 20 %, jak je tomu u nás?

9.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Ceny DDR5 v Německu za měsíc spadly o 20 %, jak je tomu u nás?
Server ComputerBase sleduje ceny např. u operačních pamětí a vypadá to, že ta šla v případě modulů DDR5 v posledních týdnech výrazně dolů. Jak je tomu ale u nás? Sledujeme trend z okolních zemí nebo nikoli?
Paměti DDR5 jsou stále relativní novinkou, a tak není divu, že i jejich cena je stále dost vysoká. To se ale posle serveru ComputerBase.de v posledních týdnech dost mění. Podle něj se cena za 1 GB paměti DDR5-4800 od konce roku 2021 snížila z 15 EUR na méně než 5 EUR a jen za poslední měsíc došlo k výraznému 20% snížení. Cena 32GB kitu se tak dostala ze 470 EUR na nynějších 154 EUR, což už není mnoho.
 
DDR5 paměti
 
Celkově bylo do průzkumu započítání 200 různých kitů DDR5 pamětí od německých prodejců, které byly k dispozici skladem. Když se podíváme na ty české, např. na grafy na Heuréce, tak moc si vyskakovat nemůžeme. Některé moduly své průměrné ceny nesnížily vůbec (k navýšení obvykle nedocházelo, příp. jen velmi málo), průměrné snížení cen by se dalo odhadovat asi okolo 5 %. Málokterý set pamětí za poslední měsíc zlevnil o více než 10 %.
 
Dá se předpokládat, že druhá polovina letošního roku přinese další snížení s tím, jak se DDR5 přesune dále do mainstreamu s novými platformami od Intelu i AMD. To uvede nové Ryzeny 7000, které už mají využívat právě zmíněné moduly DDR5.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.