reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny pamětí RAM v tomto čtvrtletí výrazně klesnou, říká TrendForce

17.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Ceny pamětí RAM v tomto čtvrtletí výrazně klesnou, říká TrendForce
Už v minulém roce se mluvilo o tom, že výrobci pamětí RAM omezují investice ve snaze nenavyšovat budoucí výrobu ve snaze udržet ceny na vyšších úrovních. To se ale nemůže projevit hned jako náhlý pokles poptávky a s ním půjdou dolů i ceny.
Paměti RAM na trhu v posledních letech projely přímo horskou dráhu, alespoň co se týče vývoje cen. Můžeme si ukázat například moduly Patriot Viper DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz PV416G300C6K, které přišly na trh už v roce 2015 s počáteční cenou kolem 4500 Kč s daní. Ta o rok později prudce klesla na 2300 Kč, což je stále i rekordní minimum, aby pak v dalším roce zase stoupla, a to k pěti tisícům korun. Nyní už to není s částkou cca třech tisíc tak strašné, ale jak ukázal rok 2016, mohlo by být i lépe. TrendForce nám nyní říká, že lépe bude a že lze očekávat pokles smluvních cen pamětí DRAM na trhu o 20 procent. 
 
 
O dalším poklesu cen se přitom mluví už dlouho, a to v souvislosti s problémy Intelu uspokojovat poptávku, ochlazeném zájmu o mobilní zařízení i obchodní válce mezi USA a Čínou. Nic z toho se asi v nejbližších měsících nevyřeší, respektive to na to nevypadá, a tak lze skutečně očekávat, že se prognózy naplní. 
 
Prozatím však mají zůstávat smluvní ceny za 8GB moduly v průměru na cca 60 dolarech a 4GB moduly jsou na polovině, ovšem nyní už začínají klesat. To ostatně odpovídá i vývoji koncových cen pamětí na našem trhu, které po výrazném poklesu z loňského podzimu začaly stagnovat. Nyní to záleží na tom, jaké ceny si vyjednají výrobci konečných produktů a dle TrendForce to zatím vypadá, že cena 8GB modulů bude přinejhorším 55 dolarů, což platí pro leden a pak v únoru a březnu je výhled na další pokles, a to celkově o 20 procent za kvartál. Dříve se přitom uvádělo, že ceny klesnou nanejvýš o 15 procent.
 
Do budoucna se navíc očekává, že se sklady budou spíše plnit, a to i kvůli tomu, že růst výroby s ohledem na celkovou kapacitu překoná růst prodané kapacity pamětí, což se také podepíše na cenách, a to z našeho pohledu zákazníků pozitivně. A tento trend by navíc měl přetrvat po celý tento rok a možná i déle. 
 
Vypadá to, že letošní rok by mohl být ten pravý pro zásadní upgrade počítačových sestav. AMD v jeho polovině přijde se 7nm Ryzeny, ceny pamětí i SSD mají klesat a se situací na trhu s grafickými kartami by mohly zamíchat chystané Navi. Ten pravý čas tak ještě nenastal, však máme teprve leden. 
 


reklama