reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Česko se zlepšuje, míra pirátství klesla na 32 %

5.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Česko se zlepšuje, míra pirátství klesla na 32 %
Pirátství bylo kdysi naprosto běžnou součástí IT života, pálila se CD a DVD s filmy, hudbou, operačními systémy, hrami i aplikacemi. To se ale mění a zastoupení ilegálního softwaru pomalu, ale jistě klesá i v ČR.
V době boomu PC, disketových mechanik a prvních vypalovaček byla míra pirátství obrovská. Na paměťová média se nelegálně ukládalo téměř všechno, řešili se různé cracky a jiné způsoby, jak obejít ochrany softwaru, hudby a filmů. S tím, jak se rozšiřuje snadnost a dostupnost legálního obsahu ale klesá i míra pirátství. Na hry tu máme Steam, na hudbu Spotify a jiné streamovací služby, podobně je to i s filmy a seriály. Nelegální software je také podstatně více zřídkavý u společností, které stále častěji přechází na SaaS (Software-as-a-Service aneb software jako služba).
 
Pirátské CD
 
ilustrační foto, autor: Santeri Viinamäki [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], přes Wikimedia Commons
 
V České republice tak bylo zjištěno, že se nelegální software používá ve 32 % případů (o procentní bod méně než loni). To je stále mnoho a překračuje to i 28% průměr Evropské unie. Na druhou stranu překonáváme naše sousedy. Slovensko má 35% podíl nelegálního softwaru a v Polsku tradičně nic neřeší a dosahují 46 %. Moc dobře na tom ale nejsou ani na jihu Evropy, Portugalci jsou na 38 %, Španělé na 42 % a Italové dokonce na 43 %. Další naši sousedé v podobě Německa a Rakouska mají jen 20 %, resp. 19 %. Jsme ale lepší než celosvětový průměr, který činí 37 %.
 
Vraťme se ale zpátky do ČR. Hodnota ilegálního software dosahuje částky 3,2 miliardy korun, to ale neznamená, že je taková i skutečná škoda (mnozí využívají kradený software, protože mají příležitost, ale nekoupili by si ho, kdyby nebyla jiná možnost a spokojili by se s jiným řešením). Firmy pak zvyšují podíl legálního softwaru především kvůli obavám o bezpečnost, neboť nelegální kopie jsou často infikované malwarem nebo jinými nepříjemnostmi, které mohou společnosti ve výsledku stát mnohem více peněz. Takto se vyjádřilo 54 % respondentů, zatímco obavy o právní postihy vyjádřilo 43 % z nich.
 
Zdroj: bsa.org


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama