reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chyba Boothole ohrožuje miliardy zařízení se Secure Boot

30.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Chyba Boothole ohrožuje miliardy zařízení se Secure Boot
Na veřejnost se dostaly informace o nové chybě zvané BootHole, která má ohrožovat rovnou celé miliardy zařízení využívajících UEFI Secure Boot. To tak představuje servery, desktopy, notebooky i specializovaná zařízení založená na stejném hardwaru.
Právě UEFI Secure Boot má za úkol postarat se o zabezpečení počítače zrovna v době, kdy systém bootuje (zamezuje zavádění neověřených ovladačů bez digitálního podpisu), takže případná chyba v tomto systému může být velice nebezpečná a hlavně dalekosáhlá, neboť se netýká jen vybraného operačního systému, ale všemožných verzí Windows, Linuxu či potažmo jiných. V rámci FreeBSD se o podpoře Secure Boot přinejmenším uvažovalo. 
 
S tímto ohlášením přichází koordinovaně více firem najednou a my se od nich dozvídáme, že Secure Boot lze napadnout a využít k získání neomezeného přístupu k operačnímu systému, který pak útočník může zcela ovládat. Dobrá zpráva je jen ta, že daný útočník potřebuje k napadení Secure Bootu vyšší práva k systému, ovšem na druhou stranu není třeba k němu mít fyzický přístup, stačí vzdálený. Čili aby mohl být systém pomocí Secure Bootu napaden, musí tomu předcházet jiný úspěšný útok. 
 
Proč by se tak někdo snažil dále jiným způsobem napadnout již jednou ovládnutý systém? Především proto, že pomocí Secure Bootu může získat přístup, který bude velice těžko detekovatelný, neboť OS bude navenek fungovat zcela normálně, zatímco škodlivý kód bude sídlit v samotném bootloaderu. V takovém případě tak nepomůže ani přeinstalování operačního systému. I proto dostal BootHole s označením CVE-2020-10713 rating CVVS 8,2 s tím, že útočník prostřednictvím něj může téměř zcela ovládnout cílový systém. 
 
Zavádění operačního systému má na starosti GRUB2 (Grand Unified Bootloader), který pak předá štafetu samotnému OS. BootHole přitom napadá právě textový konfigurační soubor GRUB2 a využívá chybu tkvící v přetečení bufferu, která umožní spuštění podvrženého kódu přímo samotným bootloaderem a jeho nahrazení napadenou verzí. 
 
 
O nebezpečí ze strany BootHole přitom společně informují firmy Microsoft, Oracle, Red Hat, Canonical (Ubuntu), SuSE, Debian, Citrix, VMware a jiné, které chystají příslušné záplaty pro své systémy, což bude pochopitelně nějakou dobu trvat a nelze dopředu říci, kdy se který systém své záplaty dočká. Dle Tom's Hardware přitom nepůjde o jednoduché záplatování a může trvat i roky, než bude hotovo.  


reklama