reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chytrá vyhřívaná bunda Mercury aneb AI pro vaše pohodlí

22.2.2018, Milan Šurkala, aktualita
Chytrá vyhřívaná bunda Mercury aneb AI pro vaše pohodlí
Strojové učení se dostává do všeho včetně oděvů. Jedním z takových produktů je bunda Mercury Intelligent Heated Jacket od Ministry of Supply. Ta má totiž topná tělesa a AI je využita pro učení se nastavení vyhřívání dle preference uživatele i jeho aktivity.
Společnost Ministry of Supply představila nový produkt, kde byste asi prvky umělé inteligence asi nečekali. Jde totiž o na první pohled běžnou bundu, která nese název Mercury Intelligent Heated Jacket. Ta je zvláštní už tím, že má v sobě tři topná tělesa využívající uhlíkových vláken a toto vyhřívání dohromady váží sotva 100 gramů. Hlavní modul na zádech má výkon 5 W a pak jsou zde ještě další dva s výkonem 2,5 W v kapsách. A právě toto topení je řízeno počítačem a algoritmy strojového učení. Nečekejte nějakou pokrokovou umělou inteligenci, která ovládne svět a ohrozí lidstvo, bunda však přesto umí pár zajímavých vychytávek.
 
Mercury bunda vyhřívání
 
Předně se pomocí algoritmů strojového učení přizpůsobuje svému uživateli. Do toho vstupují také údaje z akcelerometru, vnějšího i vnitřního teploměru. Pokud je tak člověk fyzicky více aktivní nebo není venku až tak zima, vyhřívání se vypne nebo alespoň sníží svou sílu. Na maximální nastavení dokáže vyvinout teplotu až 57 stupňů Celsia.
 
Mercury Intelligent Heated Jacket muž
 
Bunda je vhodná do nepříznivého počasí a je nepromokavá. Má odnímatelnou kapuci a měla by vydržet 50 pracích cyklů během 5 let. Dá se ovládat smartphonem nebo hlasem pomocí Amazon Alexa. O zdroj energie pro teplo se tu stará 10000mAh akumulátor. Dle výrobce by měl vydržet na 4,5 hodiny provozu na maximální nastavení, při běžném používání by ale mělo být možné dosáhnout i na jeden týden. Nabití baterie by mělo zabrat 5 hodin, slouží k tomu klasický USB-A kabel v bundě. Tato baterie navíc umožňuje bezdrátové nabíjení vašeho smartphonu v kapse (standard Qi).
 
Mercury Intelligent Heated Jacket modrá
 
Hlavním materiálem je tu polyester, využit je ale i polyuretan a zrnka kávové sedliny pro absorpci tělesných pachů. Hmotnost mužské varianty činí 1000 gramů, ženská váží 746 gramů. K dispozici bude také vesta (hmotnost 607, resp. 445 gramů), záleží ale také na velikosti. Ta může být XS až XXL u mužské a XXS až XXL u ženské varianty. Bunda má vodní sloupec 10000 mm a prodyšnost 10000 g/m2/24h. Kampaň na Kickstarteru už byla úspěšně splněna a za vestu zde chtěli $195, za bundu pak $265. K dispozici má být černá a modrá varianta.
 
Mercury Intelligent Heated Jacket černá
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama