reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína chce postavit vesmírnou solární elektrárnu, projekt uspíšila na rok 2028

10.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Čína chce postavit vesmírnou solární elektrárnu, projekt uspíšila na rok 2028
Idea vesmírných solárních elektráren, které by posílaly energie dolů na Zemi, nejsou ničím novým. Plánuje to Velká Británie, koketuje s tím i USA a Čína tento projekt rovnou uspíšila o 2 roky na 2028.
S nápadem vesmírných solárních elektráren se rozhodně nesetkáváme poprvé. V literatuře se objevily už před mnoha desítkami let, přemýšlely o tom nejrůznější státy a např. nedávno jsme si povídali o projektu NRL, kde zkoušeli bezdrátově přenést 1,6 kW na 1 km. To má do praktické vesmírné aplikace samozřejmě ještě hodně daleko, nicméně např. taková Velká Británie by chtěla mít vesmírný projekt dostupný v roce 2035. Ten by pomocí mikrovln posílal energii získanou ve vesmíru na zemský povrch. Čína to plánovala na rok 2030 a nyní ho uspíšila o dva roky na 2028. Celý projekt má celkem 4 fáze, které se zásadně liší v mnoha vlastnostech.
 
Vesmírná solární elektrárna
zdroj: gov.uk
 
Pro rok 2028 by to měl být testovací satelit ve výšce zhruba 400 km na zemí a předpokládá se přenos jen 10 kW. Už o 2 roky později by to měl být satelit na geostacionární dráze ve vzdálenosti necelých 36 tisíc km. V roce 2035 se už plánuje 10MW přenos pro některé vojenské, ale i civilní uživatele. Rok 2050 má dle plánu přinést výkon 2 GW, což je zhruba výkon celého Temelína.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama