reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína úspěšně vyzkoušela T-Flight, vlastní verzi vlaku podobného Hyperloopu

28.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Čína úspěšně vyzkoušela T-Flight, vlastní verzi vlaku podobného Hyperloopu
Další projekt vlaků jezdících v uzavřených tunelech s vakuem má na svědomí Čína. Její T-Flight je podobný myšlence Hyperloop a už se dočkal i praktického testu na 2kilometrové testovací trati. Nyní se začne s budováním mnohem delší tratě.
Elon Musk prezentoval svou myšlenku Hyperloopu, vlaků jezdících ve vakuových tunelech vysokou rychlostí, před 10 lety. Nešlo sice o přelomovou myšlenku, nad kterou by do té doby nikdo nepřemýšlel, jeho "nakopnutí" ale odstartovalo vážněji míněný vývoj této technologie. Ta se ale ani po letech stále nedočkala praktické realizace a máme tu akorát několik menších testů a mnohem větší množství projektů, které jsou jen na papíře (a s největší pravděpodobností tam i zůstanou). Jedním z nedávno prezentovaných myšlenek je např. kanadský TransPod. O poznání větší "tah na bránu" mají Číňani, kteří už vyzkoušeli svůj vlak využívající magnetickou levitaci na uzavřené 2km testovací trati v Datongu v provincii Šan-si.
 
T-Flight vlak
 
Během testu dosáhli rychlosti 130 km/h, což je docela solidní výsledek na tak krátké vzdálenosti, byť je na hony vzdálený tomu, kolik by měly jezdit finální verze vlaků. Nyní ve třech etapách započne výstavba mnohem většího 60 km dlouhého testovacího úseku. Počítá se s tím, že finální varianty by měly jezdit rychlostí až 1000 km/h. Na projektu spolupracuje North University of China a Third Research Institute of China Aerospace Science and Industry Corp.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama