reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský lodní dopravce COSCO napaden ransomwarem

28.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Čínský lodní dopravce COSCO napaden ransomwarem
Čínský státní lodní dopravní gigant COSCO má velké problémy se svými IT systémy. Po celém americkém kontinentu (severním i jižním) mu vypadly e-maily a webové stránky, za což patrně mohou počítače napadané ransomwarem.
Ransomware útoky se objevují všude, včetně počítačů velkých společností. Jedno z napadení zažil čínský státní lodní dopravní gigant COSCO, jehož systémy v celé Americe (Jižní i Severní) se staly nedostupnými. Přestaly fungovat webové stránky a totéž se týkalo mimo jiných i e-mailů. Společnost tak zřídila náhradní e-maily na Yahoo nebo Gmailu a pro zákaznickou podporu vyhradila sociální sítě (např. Twitter). Postižené servery byly izolovány od zbytku sítě, dokud se celý incident nevyšetří a nevyřeší.
 
Loď COSCO
 
autor: Fletcher6 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], přes Wikimedia Commons
 
Pokud jde o samotné lodě a přístavy v Americe, zde vše funguje nadále bez větších problémů. I když společnost přiznává výpadek síťových služeb, oficiálně neřekla jeho důvod. Uniklé e-maily ale hovoří právě o napadení ransomwarem, což je malware, který zašifruje počítač a pro jeho opětovné odemknutí vyžaduje výkupné. Informace o ransomwaru ale není oficiální a nebyla zatím potvrzena.
 
Není to poprvé, co byl lodní dopravce takto postižen ransomwarem. V červnu 2017 se to stalo společnosti A.P. Moller-Maersk, která je největším dopravcem svého druhu. Tehdy společnost musela kvůli ransomwaru NotPetya nechat přeinstalovat přes 4000 serverů a 45 tisíc PC během 10 dní a hovoří o ušlém zisku 300 milionů USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama