reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čipová krize jede dál, Apple vyrobí méně iPhonů, Hyundai si chce čipy dělat sám

15.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Čipová krize jede dál, Apple vyrobí méně iPhonů, Hyundai si chce čipy dělat sám
Vleklá čipová krize se týká mnoha odvětví a zdaleka nejde jen o klasické počítače. Problém má i automobilový průmysl nebo výroba mobilních zařízení. Dokonce došlo i na Apple, který nedodá tolik iPhonů, kolik chtěl.
Už docela dlouhou dobu se potýkáme s nedostatkem nejrůznějších čipů. Zde na SHW se setkáváme zejména s nedostatkem grafických karet, nicméně problémy jsou dalekosáhlé a čipy chybí v podstatě ve všech odvětvích. Chybí součásti do fotoaparátů, telefonů, aut a mnoho dalšího. Jde to dokonce tak daleko, že automobilka Hyundai si chce čip dělat sama. Jako snad všechny automobilky, i ona byla donucena pozastavit výrobu v některých svých továrnách, protože chyběly důležité elektronické součástky. Aby se tak nedělo i v budoucnu, hodlá si čipy navrhovat sama, jenže palčivějším problémem je spíše jejich výroba (zpravidla jde o levné starší čipy, které se "nechce" vyrábět).
 
Hyundai Tucson
 
Zde jsou prohlášení firmy poněkud nejasná, protože hovoří o vývoji, což ale není ten zásadní problém dnešní doby. Hyundai si je vědom toho, že vlastní vývoj si vyžádá čas i velké investice, problémem je také to, že v návrhu samotných čipů nemá moc velké zkušenosti. Na druhou stranu je zde možnost toho, že přestane být závislý na standardních dodavatelích čipů, což může být konkurenční výhoda a předpokládá se, že se do vývoj čipů pro auta pustí větší množství automobilek, i když pro mnohé z nich to bude velký problém a strádání v neprobádaných končinách.
 
Apple Store
 
Nedostatkem čipu trpí i Tesla, která odložila všechny novinky až na rok 2023. Mezi postižené firmy dokonce patří i Apple. Ten má u TSMC dlouhodobě výsadní postavení, jako první má nejnovější výrobní procesy a také dosáhl jen na 3% zdražení, zatímco jiné firmy se v některých případech dostaly až na 20 %, nicméně ani jemu se nevyhnul nedostatek čipů. Těch má každý iPhone mnoho, což zapříčinilo i to, že byl nucen snížit odhad produkce z 90 milionů iPhonů 13 pro tento rok o 10 milionů dolů. V tomto případě se to týká čipů od Broadcomu a Texas Instruments. Jenže právě Broadcom si nechává vyrábět čipy např. u TSMC, takže zatímco s čipy Applu od TSMC není větší problém, s čipy Broadcomu pro Apple od TSMC už ano.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama