reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC sice zdražuje až o 20 %, ale nikoli v případě čipů pro Apple

9.9.2021, Milan Šurkala, aktualita
TSMC sice zdražuje až o 20 %, ale nikoli v případě čipů pro Apple
V poslední době jsme vás několikrát informovali o tom, že TSMC chce zvýšit ceny čipů až o hodně vysokých 20 %. To může znamenat znatelné zdražení výsledných produktů. Jak to ale vypadá, nebude se to týkat Applu.
Celý svět se potýká s nedostatkem čipů, z čehož profitují firmy, které je vyrábí. Mohou si dovolit navyšovat ceny, což je i případ firmy TSMC, která oznámila až 20% zvýšení cen. Můžeme tak očekávat navyšování cen výsledných produktů, tedy např. procesorů i GPU AMD, mobilních čipů Qualcommu i MediaTeku, některých produktů Nvidie a spoustu dalšího. Vypadá to však, že se toto navýšení nedotkne jedné velké firmy. Resp. zdaleka se jí nedotkne tak výrazně. Tou firmou je Apple.
 
TSMC logo
 
Ten je už letitým "VIP" zákazníkem TSMC a zpravidla je prvním a mnohdy jediným, kdo má vyhrazeny nejnovější výrobní procesy. Tato exkluzivita jde podle posledních zpráv ještě dál a týká se i tohoto navýšení cen. Hovoří se totiž o tom, že zatímco jiní budou čelit až 20% zdražení, pro Apple se zvýší ceny jen o 3 %.
 
Podle The Information Network se Apple na příjmech TSMC letos podílí 25,4 %. Apple tedy tvoří čtvrtinu a není pak až tak moc překvapivé, že má takto exkluzivní zacházení. TSMC má např. zakázku na více než 100 milionů procesorů A15 Bionic pro nové iPhony 13, které by se měly představit v úterý 14. září. Je tak možné, že se Apple vyhne výraznějšímu zdražení nových telefonů. Dlouhou dobu byl druhý Hi-Silicon s cca 15 %, ale nyní je kvůli americkému banu na čisté nule. Mezi největší zákazníky TSMC patří dále AMD (9,2 %), MediaTek (8,2 %), Broadcom (8,1 %), Qualcomm (7,6 %), Intel (7,2 %) a Nvidia (5,8 %).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama