reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coinhive hacknut, celá těžba kryptoměn šla na jeden účet

25.10.2017, Milan Šurkala, aktualita
Coinhive hacknut, celá těžba kryptoměn šla na jeden účet
Skript Coinhive je určený pro těžbu kryptoměn pomocí počítačů lidí, kteří si prohlížejí webové stránky. Tvůrci skriptu však byli hacknuti a někomu se podařilo přesměrovat veškeré výdělky jen na sebe.
O skriptu Coinhive jsme na stránkách SHW mluvili v poslední době několikrát, naposledy před pár hodinami, kdy jsme psali o tom, že tajné spouštění skriptu bylo nalezeno i v doplňcích pro prohlížeč Google Chrome. Nyní se však zjistilo i to, že se někomu povedlo hacknout DNS záznamy serveru Coinhive.com u DNS providera Cloudfare. Útočníci tak přesměrovali záznamy coinhive.com na své servery, a všechny dotazy na skript coinhive.min.js tak putovaly na hackery modifikovanou podstrčenou verzi těžařského skriptu na jejich serveru. Veškeré vytěžené mince tak putovaly na účet hackerů a nikoli správců stránek.
 
Coinhive logo
 
Za vše může s největší pravděpodobností starý hack na Kickstarteru v roce 2014, kde tvůrci použili stejné heslo jako pro správu účtu u svého DNS providera Cloudfare. Po výše zmíněném hacku sice výrazně zapracovali na bezpečnosti, nicméně na tento účet s DNS záznamy se bohužel zapomnělo a zůstalo zde staré uniklé heslo. Samotný web nebo databáze ale hacknuty nebyly, jejich zabezpečení je totiž výrazně vylepšeno již od roku 2014, používá tedy jiná hesla a dvoufaktorové přihlašování. Coinhive se omlouvá za nepříjemnosti a slibuje nahradit ušlý zisk v podobě výdělku za 12 hodin běhu skriptu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama