reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master V Platinum dají na výběr mezi jednou a více +12V větvemi

24.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Cooler Master V Platinum dají na výběr mezi jednou a více +12V větvemi
Cooler Master si připravil dvě nové řady napájecích zdrojů, a sice V Gold a V Platinum. Modely s vyšší účinností nás přitom mohou zaujmout i tím, že nám dají možnost přepnout z jedné na více +12V větví. K čemu to bude?
Cooler Master V Gold a V Platinum Series by už měly být k dispozici jako nástupci původní řady Cooler Master V Series, která byla vypuštěna na trh asi před pěti lety. Z jejich označení je přitom zřejmé, čím mají zaujmout především, a to vysokou účinností s certifikacemi 80 Plus Gold a Platinum. 
 
 
Jde o plně modulární zdroje, které tak mají odpojitelné veškeré kabely včetně hlavního ATX svazku. Díky tomu bude s nimi snadnější manipulace, ovšem přímo napájené kabely jsou pro tok energie vždy lepší než konektory. 
 
 
Cooler Master V Platinum nabídnou DC-DC topologii, slibují kvalitní kabely pro PCIe napájení (16AWG), plný LLC rezonanční měnič či funkci Thermal Regulation Mode (TRM, čili prostě teplotně řízený ventilátor). Jejich součástí je také přepínač pro +12V výstup, a to mezi jednou a více větvemi. Není tu už uvedeno, kolik oněch "více" větví je, proto by šlo předpokládat, že u slabších zdrojů to mohou být třeba jen dvě a u silnějších i čtyři. Nicméně i v případě 1300W verze to jsou dvě větve. Cooler Master uvádí, že režim s jednou větví se bude hodit třeba pro přetaktování a více větví pro běžnou potřebu. 
 
Ono se všeobecně traduje, že zdroje, které dokáží do jedné +12V větve nacpat téměř celé svůj výkon, díky tomu mohou poskytovat stabilnější napětí. Z toho očividně vychází i Cooler Master, ovšem i kdyby za tímto tahem skutečně něco bylo a režim s jednou větví poskytoval celkově lepší a stabilnější napájení, proč bychom pak probůh měli chtít přepínat na režim s více (dvěma) větvemi? 
 
Takže raději popojedeme a povíme si o tom, že tato řada nabídne 850W, 1000W a 1300W model, všechny s japonskými kondenzátory a 135mm ventilátory s dvojitými kuličkovými ložisky pro dlouhou výdrž. 
 
 
Cooler Master V Gold budou mít slabší účinnost 80 Plus Gold, LLC rezonanční měnič s polovičním můstkem a také jde o DC-DC se 16AWG kabely pro PCIe či japonskými kondenzátory. Rovněž 135mm ventilátory se v těchto zdrojích mohou v případě slabé zátěže zcela zastavit (semi-fanless), a to dle výrobce až do 40% zátěže. Gold jsou také o trošku menší s rozměry 160 x 150 x 86 mm, zatímco pro Platinum platí hloubka 202 mm. Ostatně jsou také slabší s výkonem 650 a 750 W. 
 
Veškeré nové zdroje se chlubí také 10letou zárukou. Za nejlepší model s 1300 W dáme 300 USD a nejslabší 650 W přijde na 130 USD. Do Evropy tyto novinky teprve dorazí. 
 


reklama