reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i5-L16G7: první pětijádrová vlašťovka vrstvených procesorů Lakefield

29.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Core i5-L16G7: první pětijádrová vlašťovka vrstvených procesorů Lakefield
Procesory Lakefield mají přijít jako výsledek těch nejpokročilejších technologií pouzdření čipů, které jsou dnes k dispozici. Intel slíbil nejen možnost propojování čipů v horizontální rovině, ale i vertikálně a nyní tu máme jeden z prvních výsledků. 
Intel Core i5-L16G7 by tak měl být dle Tum Apisaka (via Twitter) jeden z prvních procesorů rodiny Lakefield. Od Intelu jsme se přitom nedávno dozvěděli, že tyto procesory se mají prodávat pod obchodní značkou Core Hybrid, a to logicky kvůli tomu, že se jednak skládají z několika pospojovaných čipů, ale také kvůli tomu, že využívají jedno velké jádro Sunny Cove čtyři další menší a slabší jádra Tremont. Jde tedy opravdu o pětijádrové procesory a z následujícího obrázku je také zřejmé, že verze Core i5 budou postrádat Hyperthreading. Ten by tak mohl být využitý v případě Core i7. 
 
 
Intel tím jde v podstatě ve stopách firmy ARM a jejích procesorů spadajících pod big.LITTLE, které také kombinují silná jádra pro náročnější úlohy a slabší jádra s nízkou spotřebou, díky čemuž mohou dané čipy být celkově energeticky efektivnější. A z toho je zase zřejmé, že Lakefield budou určeny pro mobilní zařízení. 
 
Procesor Core i5-L16G7 se ukázal v jistém zařízení SAMSUNG_NP_767XCL, což může být prostě jen prototyp, a tak zatím nemusíme brát udávané takty 1,4 GHz v základu a 1,75 GHz v průměru jako konečné. Je také silně pravděpodobné, že Sunny Cove a Tremont nebudou pracovat na stejných taktech. 
 
Dále by měl tento procesor jako Lakefield obsahovat integrovanou grafiku 11. generace, čili stejnou jako v procesorech Ice Lake, dále pak kontroler pro paměti LPDDR4X, jež by si měl samotný Core i5-L16G7 nést ve své či svých vrchních vrstvách. Kombinuje se zde 22nm základní vrstva zcela dole fungující coby Interposer, dále 10nm výkonná vrstva (především CPU a iGPU) a nad nimi pak paměťové čipy DRAM. 
 
Zaměřit se také můžeme na nové označení L16G7, kde písmeno L může znamenat právě Lakefield, 16 pak numerické označení modelu, G přítomnost integrované grafiky a 7 její třídu. Ostatně i v případě Ice Lake jako Core i7-1065G7 je to v podstatě stejné, pokud má úvodní číslovka 10 značit desátou generaci Core. A dá se říci, že tento způsob značení je vcelku sympatický a s ohledem na záplavu různých modelů procesorů Intel se dle něj budeme moci i dobře orientovat. 


reklama