reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i9-10900K v uniklém testu, jak si vede ve hrách?

18.5.2020, Jan Vítek, aktualita
Core i9-10900K v uniklém testu, jak si vede ve hrách?
Dalo se očekávat, že ještě před ukončením informačního embarga se objeví testy nových Comet Lake-S a nyní tu máme další od čínské TecLab. Intel se zde postavil proti oběma dostupným Ryzenům 9.
Už jsme se mohli podívat třeba na testy procesorů Intel Core i5-10400 vs. 9400F, ovšem nyní tu máme rovnou hlavní model v podobě desetijádrového Core i9-10900K (videotest), který bude moci být srovnáván především s 12jádrovým Ryzenem 9 3900X, neboť ten by k němu měl mít nejblíže jednak svým výkonem, ale zvláště pak cenou. Ryzen 9 3950X už je výrazně dražší a má i podstatně více jader, a tím i hrubého výkonu. Na straně Intelu by zase měly stát vysoké takty, od čehož si může slibovat titul nejlepšího herního procesoru právě pro svůj Core i9-10900K. 
 
 
Co se týče Cinebench R20, zde výsledek dopadl dle očekávání. Vysoký takt zde není nic proti dvěma jádrům navíc, takže Core i9-10900K skončil jako poslední a pro dorovnání výkonu Ryzenu 9 3950X by potřeboval být ještě téměř o polovinu rychlejší. 
 
 
V případě wPrime je to zdánlivě už o něčem jiném, jenomže zde nerozhodují body, ale čas, takže Core i9 je ve skutečnosti také nejpomalejší a 
 
 
A jak je to s výkonem Core i9-10900K ve hrách a obecně v herních testech? Ani v případě 3DMark Fire Strike (Extreme) není tento procesor přesvědčivý, ale aspoň je na tom už lépe než Ryzen 9 3900X a co se týče opravdových her, pak vyzkoušeny byly tituly Assassin's Creed Odyssey, Metro: Exodus a nový Tomb Raider. Ty všechny dopadly v podstatě stejně, tak si můžeme ukázat jen jeden test z Metro: Exodus. 
 
 
Procesory Ryzen 9 na tom jsou v podstatě stejně, což platilo i pro zbylé dva testy včetně toho, že Core i9 má vyšší výkon. Právě to se od něj dalo očekávat, takže Intel bude asi i nadále své desktopové procesory prezentovat především jako herní ideály.
 
Ostatně právě hry představovaly poslední baštu i pro Coffee Lake-S Refresh, takže Intel si zatím udržel alespoň tu. Je ale otázka, zda mu tato výhoda zůstane ještě na konci tohoto roku, kdy očekáváme procesory Ryzen 4000 s dalším výrazným nárůstem IPC a snad i alespoň mírným navýšením pracovních taktů. Na druhou stranu zase vůbec nevíme, jakým způsobem bude kontrovat Intel a co předvedou jeho Rocket Lake-S (nebo kdy vůbec přijdou na trh). 
 
Nakonec tu máme ještě malou, ale důležitou poznámku o chlazení. Jde sice jen o strojový překlad jednoho ze závěrů daného videotestu, ale hlavní sdělení je vcelku jasné. Pro chlazení byl totiž použit AIO vodní chladič s 360mm radiátorem, čili zcela jistě vysoký nadstandard, který ale recenzent považoval naopak za minimum nutné k rozumnému uchlazení procesoru Core i9-10900K. 


reklama