reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Counterpoint Research: konec globálního nedostatku čipů se blíží

25.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Counterpoint Research: konec globálního nedostatku čipů se blíží
Společnost Counterpoint Research ve své zprávě uvádí, že během letošního druhého pololetí by se měla situace ohledně globálního nedostatku počítačových čipů velice znatelně zlepšit. Jaký má být další vývoj?
Counterpoint Research tak nepředpokládá, že by měl být na konci tohoto roku už z celosvětového pohledu dostatek čipů, ale mělo by už být mnohem lépe než dnes, jinými slovy se má výrazně uzavřít široká propast mezi poptávkou a nabídkou, což umožní i doplnění skladů firem. Firma o tom může mluvit i díky tomu, že se to v některých případech již děje, a to od konce předchozího roku, přičemž my můžeme jako příklad uvést právě PC hardware. 
 
ceny pamětí DRAM i NAND Flash mají v druhé polovině klesat - Counterpoint Research 
 
Ve zprávě se ale píše konkrétně o čipech spojených s technologiemi 5G, RF transceiverech, výkonových zesilovačích, jejichž dostupnost se v posledních měsících znatelně zlepšila, přičemž nedostatkové jsou stále 4G čipy a také napájecí PMIC. Pokud jde o oblast desktopů a notebooků, v jejich případě už je to lepší i v případě čipů pro různá I/O rozhraní, Wi-Fi a v tomto případě právě i PMIC, i když obecně je těchto napájecích čipů stále nedostatek.
 
To vše lze přičíst právě i slabší poptávce, ovšem dle zdroje tomu jde z druhé strany naproti i postupně se rozšiřující produkce čipů či waferů a diverzifikace výroby v rámci různých firem, které se už dříve rozhodly, že začnou vyrábět nedostatkové zboží. 
 
A pak tu jsou rizikové faktory, které mohou další vývoj negativně ovlivnit, přičemž ty jsou očividné a dobře známé. Counterpoint Research ovšem mluví konkrétně o tom aktuálně největším, a to jsou probíhající tvrdé lockdowny v Číně, čili konkrétněji v Šanghaji. Nyní záleží na tom, jak rychle se podaří tamní situaci vyřešit a obnovit normální provoz firem, přičemž z čísel z posledních dní to vypadá, že bylo dosaženo vrcholu křivky a počty nových případů mohou dále klesat. Pokud ano, pak by dle zdroje mělo být na celosvětovém trhu s čipy v druhé polovině roku už mnohem lépe. 
 
Dle Counterpoint Research se tak nyní oči obracejí k Číně a čekají na to, jak lockdowny ovlivní běh podniků a zda nebudou mít dominový efekt, přičemž téma s dostatkem či nedostatkem čipů tímto už ustupuje do pozadí a stává se až tím "dalším problémem v pořadí". Namísto něj se tak řeší to, jaký vliv má a může mít náhlé a nepředvídatelné uzavírání produkce, k jakému Čína dosud během pandemie dosud nemusela přistoupit.  


reklama