reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Curiosity na Marsu detekoval nevysvětlené nárůsty koncentrace kyslíku

15.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Curiosity na Marsu detekoval nevysvětlené nárůsty koncentrace kyslíku
Už dlouho se mluví o metanu na Marsu jako o plynu, který by mohl být tvořen životem, ale stejně tak dobře i geologickými procesy. Nyní jde ale o měnící se koncentraci kyslíku, která zaměstnává hlavy v NASA. 
Curiosity se tak hlásí s dalším objevem a další záhadou, což jen ukazuje, že i po dlouhých letech na Marsu rozhodně má co na práci a může ještě překvapit. Nyní jde o zvyšující se či spíše kolísající koncentrace kyslíku, jenž by se dal vedle metanu označit jako další "biosignatura" čili známka možné přítomnosti života. Ale jak už bylo řečeno, vysvětlení může být zcela jiné, než že na Marsu probíhá fotosyntéza, nebo že tam prostě existuje život. 
 
 
Metan by měl pocházet z podzemí Marsu, odkud se může nárazově uvolňovat, což by vysvětlovalo jeho náhlé závany, které stejně náhle mizí. Nyní jde ale o koncentraci kyslíku, která se neočekávaně zvyšuje, jak zjistil přístroj SAM (Sample Analysis at Mars) na palubě roveru. Ten je využíván právě k analýze složení atmosféry planety, ale také k rozboru vzorků hornin. 
 
 
Data z minulých sedmi let popojíždění roveru Curiosity po kráteru Gale ukázala, že tamní atmosféru tvoří z 95 % oxid uhličitý se špetkou dusíku, argonu a minimem kyslíku, a sice 0,16 procenty. Existují ale klasické sezónní změny, přičemž každé období má svůj vzor, jichž je celkem sedm. Dle aktuálních měření se přitom koncentrace kyslíku mění a kolísají mnohem více než v případě jiných plynů. Během marťanského jara a léta jeho úroveň postupně vzroste o 30 procent oproti stanovenému normálu v zimě zase mírně klesne. 
 
Možných vysvětlení je několik, ovšem žádné z nich skutečně neodpovídá tomu, co bylo naměřeno. Může jít třeba o  dopad slunečního záření, pod nímž se rozpadá oxid uhličitý anebo vodní molekuly v atmosféře, ovšem vody v ní není dost a oxid uhličitý se zase nerozpadá tak rapidně, aby mohl způsobit takový nárůst. 
 
NASA tak nyní zkoumá, co by za tím mohlo být a ostatně zcela jasno nemá ani o zdrojích tamního metanu. Jako obvykle ale upozorňuje, že mnohem pravděpodobnější než marťanské fotosyntetizující rostliny nebo jiná senzace je právě nějaký geologický proces. Třeba to rozsekne nový rover, který bude za rok touto dobou už dávno na cestě a ponese pro hledání známek života mnohem lepší výbavu, než jakou má Curiosity. Mimochodem stále ještě nevíme, jak se bude jmenovat, takže to je stále Mars 2020. 
 
Zdroj: NASA


reklama