reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Curiosity na Marsu ucítil dosud nejsilnější závan metanu, ale odkud?

25.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Curiosity na Marsu ucítil dosud nejsilnější závan metanu, ale odkud?
Přítomnost metanu na Marsu je dosud jedna velká záhada, ačkoliv se už objevila možná vysvětlení, která se veskrze týkají geologických procesů. Existuje ale ještě otevřená možnost, že za to vše může život. Ano a nezapomeňte poslat své jméno na Mars.
Zrovna v dubnu se objevilo dosud asi nejpřesvědčivější vysvětlení toho, kde se na Marsu vzal metan. Mohl by pocházet z geologické struktury Aeolis Mensae vzdálené několik set kilometrů od pozice roveru Curiosity, odkud se mohl uvolnit z tamního permafrostu, a to buď díky postupně se zvyšujícímu tlaku nebo po dopadu meteoritu. To by vysvětlovalo především nárazové výskyty metanu a ne jeho stálou přítomnost, což neustále hlídá evropská sonda ExoMars - Trace Gas Orbiter. 
 
 
Minulý týden tak byl metan v okolí roveru Curiosity opět zaznamenán, což opět vyvolalo diskuse o životě na sousední planetě, ale jedním dechem je třeba říci, že na to krom samotného metanu neukazuje vůbec nic dalšího a ten může být tvořen i nebiologickými procesy.
 
Metan byl na Marsu zaznamenán už v roce 2013 a od té doby se občas objevil a zase rychle zmizel, přičemž mnohdy nebylo možné jeho detekci ani ověřit. Nyní byl nárůst koncentrace nejvyšší, jaký samotný Curiosity kdy zaznamenal a NASA k tomu uvádí, že ani v tomto případě nedokáže říci, zda je jeho původ organický či anorganický a zda byl metan vytvořen relativně nedávno třeba reakcí hornin s vodou, nebo jde o nějaké starobylé zásoby, které se postupně uvolňují, jak uvedl Paul Mahaffy z Goddardova vesmírného centra. 
 
Právě Mahaffy vede tým starající se o analýzu vzorků nasbíraných roverem Curiosity (SAM - Sample Analysis at Mars), a má tak pod palcem řadu přístrojů, které si rover verze. Ty byly po prvotní detekci metanu narychlo rekonfigurovány, aby jej mohly lépe sledovat. Závěry se teprve dozvíme, pokud nějaké budou. 
 
Pro vědce je záhadou i to, jak je možné, že Trace Gas Orbiter (TGO) metan dosud nezachytil, ačkoliv je pro jeho hledání speciálně vybaven a jeho spektrometry dokáží tento plyn zachytit v koncentracích 50 na bilión. Uvažuje se o nějakém zatím neznámém způsobu, jakým se metan z atmosféry Marsu rychle vytrácí či se rozpadá, což ale nezapadá do dnešních představ, dle nichž by měl vydržet po stovky let a pokud se pravidelně uvolňuje, pak by jej přístroje na TGO měly zachytit. 
 
 
Nakonec tu je opět možnost vyslat své jméno do vesmíru, a to společně s roverem Mars 2020. Ten s sebou ponese úložné zařízení, na němž budou zaregistrované údaje uloženy a my ihned dostaneme svou virtuální letenku. 

Zdroj: Astronomy 


reklama