reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kde se na Marsu vzal detekovaný metan? Vědci už mají pravděpodobnou odpověď

3.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Kde se na Marsu vzal detekovaný metan? Vědci už mají pravděpodobnou odpověď
Už před více než čtyřmi lety se roveru Curiosity povedlo na Marsu najít metan a organické molekuly. Od té doby se pátrá po tom, odkud se metan bere, zvláště když je jeho výskyt jen nárazový. 
Curiosity našel na Marsu metan už v roce 2014 a od té doby bylo pátrání po něm ztíženo i tím, že tento plyn se objevuje jen nárazově a mezi tím může uplynout dlouhá doba, kdy se po něm pátrá marně. Ostatně o tom jsme psali i na konci předchozího roku
 
 
Vědci se nyní zaměřili na data sondy Mars Express, a to právě z doby, kdy byl metan v atmosféře Marsu objeven i roverem Curiosity. Tato data potvrzují, že v dané době se tento plyn skutečně objevil. 
 
Na Zemi je metan tvořen především organismy či prostě organickou cestou, ovšem to je pro prostředí Marsu vysoce nepravděpodobné, což nové zkoumání v podstatě potvrzuje. Porovnáním dat z Curiosity a Mars Express bylo zjištěno, že daný metan nejspíše unikl z půdy Marsu někde poblíž pozice roveru, čili v kráteru Gale. 
 
 
Mělo jít přítom o 39 až 54 tun metanu, který se dostal do atmosféry Marsu a k tomu byla vytvořena i mapa se čtverci, které ukazují jeho následné koncentrace v dané oblasti, což je založeno na počítačovém modelu s přihlédnutím k velikosti úniku a jeho místu. 
 
 
Tímto místem úniku by měla být členitá geologická struktura Aeolis Mensae se středem vzdáleným asi 500 km východně od kráteru Gale. Únik metanu pak měla zařídit nejspíše trhlina v tamním permafrostu, na nějž nakupený plyn tlačil zespoda, nebo mohl jeho únik zařídit dopad meteoritu. 
 
To vše ostatně jen podtrhuje obecnou chabou znalost o tom, jak Mars vypadá pod svým povrchem a co všechno tam může skrývat. Oproti tomu je právě jeho povrch prozkoumaný mnohem lépe díky roverům i sondám. Mise sondy InSight je z tohoto pohledu velice důležitá a je obrovská škoda, že její krtek s tepelnou sondou má nyní takové potíže. 
 
Zdroj: Geek


reklama