reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MRO si našel Opportunity z oběžné dráhy Marsu

27.9.2018, Jan Vítek, aktualita
MRO si našel Opportunity z oběžné dráhy Marsu
Rover Opportunity se z povrchu Marsu stále neozval a je možné, že už se ani nikdy neozve. NASA se tak snaží o něm zjistit co nejvíce a k tomu využila i sondu Mars Reconnaissance Orbiter a její optiku. 
Roveru Opportunity už v NASA tikají hodiny měřící čas do ukončení celé mise v případě, že se neozve, přičemž danou lhůtu řada lidí z agentury kritizuje jako příliš krátkou. My se ale podíváme na něco jiného, a sice na záběr na tento rover z oběžné dráhy Marsu, který pořídila sonda MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) svým aparátem HiRISE. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Výsledná fotografie ukazující Opportunity v hloubi Perseverance Valley samozřejmě není tak detailní, abychom mu mohli spočítat nožičky. Sám se na ní ukazuje jako malá světlá tečka, ale i díky tomu víme, že nebyl celý zasypaný prachem. Nicméně možnost jej oživit to agentuře NASA nijak nepřiblížilo.  
 
Opportunity už je veteránem Marsu, který na něm přistál v roce 2004 a od té doby urazil přibližně 46 kilometrů. Pracoval až do letošního června, kdy celý Mars zasáhla prachová bouře, kterou žádné lidmi vyslané zařízení ještě nezažilo. Nyní se tak možná díváme na místo jeho posledního odpočinku pořízené z výšky asi 270 km nad povrchem planety, a to 20. září. Co se týče bíle zvýrazněného čtverce, jedna jeho hrana na Marsu měří 47 metrů. 
 
Na Marsu se měří síla prachových bouří v hodnotách tau, které značí průhlednost atmosféry (čím nižší tau, tím čistší obloha). Většinou se hodnoty tau pohybují kolem 1, přičemž při letošní velké bouři to bylo více než 10 a výše uvedená fotka byla pořízena při tau 1,3. Opportunity by tak měl mít dávno dost času k dobití svých baterií a ke kontaktování Země, ale ještě to neudělal, takže je možné, že má solární panely blokované napadaným prachem, nebo mu bouře něco poškodila. Prachem pokryté panely by ale mohly vlivem větru zase prokouknout, takže by to stále mohla být jen otázka času. 
 
Nyní je to však už přes 100 dní, co se Opportunity naposledy ozval a aktuálně stále platí lhůta 45 dní počítaných od poklesu tau pod hodnotu 1,5. Až ty uplynou, mise bude oficiálně ukončena, pokud nebude rozhodnuto jinak a tato lhůta už evidentně běží. 
 
Zdroj: NASA - JPL


reklama