reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další rekordy v taktování Ryzenu 9 7950X: 7,25 GHz na jednom jádře

25.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Další rekordy v taktování Ryzenu 9 7950X: 7,25 GHz na jednom jádře
Frekvence, na kterých dokážou běžet nové Ryzeny 7000 od společnosti AMD, mohou být hodně vysoké. Nedávné výsledky se nově povedlo velmi výrazně překonat a na jednom jádře se už overclockeři dostali na více než 7,2 GHz.
Nedávno jsme vás informovali, že AMD prezentovalo přetaktování svého Ryzenu 9 7950X na frekvenci 5,5 GHz u všech jader. Současně s tím se objevil i jiný pokus, kde bylo dosaženo frekvence 5,8 GHz. Jak je ale vidět podle dalších overclockerských počinů, ani to zdaleka není konečná. Známý leaker TUM_APISAK zveřejnil i další záznam přetaktování tohoto procesoru, kde se při napětí 1,465 V podařilo dosáhnout frekvence 6,5 GHz (6500,54 MHz) na všech jádrech. To výrazně překonává předchozí pokusy a jde o 27 % vyšší frekvenci, než která je společností AMD pro Boost standardně stanovena na 5,1 GHz (pro všechna jádra).
 
AMD Ryzen 7000
 
Pochopitelně zde bylo použito výkonné chlazení, tedy tekutý dusík. Vyzkoušeno bylo i přetaktování na jednom jádře. V tomto případě bylo napětí zvýšeno dokonce na 1,506 V a s frekvencí se overclocker dostal na více než 7,2 GHz, konkrétně 7247,49 MHz. Už za dva dny se nové procesory AMD dostanou do běžného prodeje, takže je možné, že se s dalšími pokusy o přetaktování roztrhne pytel.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama