Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DARPA poskytla grant pro vývoj nehacknutelného počítače Morpheus

21.12.2017, Milan Šurkala, aktualita
DARPA poskytla grant pro vývoj nehacknutelného počítače Morpheus
Agentura DARPA poskytla grant ve výši 3,6 milionu dolarů na vývoj nového nehacknutelného počítače Morpheus. Ten by totiž měl řešit problémy s napadnutím počítače i na hardwarové úrovni a nespoléhat se pouze na správně napsaný software.
University of Michigan dostala od agentury DARPA nemalý grant ve výši 3,6 milionu dolarů. Ten bude využit na vývoj počítače Morpheus, který by nemělo být možné hacknout, resp. by měl mít vyřešené známé metody hackování už na hardwarové úrovni i s výhledem do budoucna. Dnes se totiž většina záležitostí řeší v softwaru, v případě nalezení chyby se záplatuje a doufá, že to bude fungovat a nenajde se chyba nová. DARPA chce ale k problému přistupovat jinak a sejmout zátěž o bezpečnost ze softwaru a předat ji na hardware. Pro nový program pro bezpečnost v kybernetice bylo vyhrazeno 50 milionů dolarů a toto je jeden z projektů.
 
Morpheus
 
Morpheus se snaží zkomplikovat přístup k datům tím, že je rychle náhodně přesouvá a maže. Otázkou je, zda u počítače schopného práce s přesouvanými daty nepůjde hacknout právě tento systém přesouvání. Tvůrci to přirovnávají k řešení Rubikovy kostky, která by se při každém mrknutí oka opětovně kompletně rozhodila. Útočníci by tak neměli mít prostředky a čas pro provedení úspěšného útoku. Toto řešení by dle optimistických vývojářů mělo být imunní i vůči budoucím hrozbám. Profesor Todd Austin věří, že jeho tým může něco takového vytvořit, navíc by nemělo jít o drahé řešení.
 
Zdroj: umich.edu


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.