reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell bude využívat recyklované zlato z elektroniky pro nové desky

11.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Dell bude využívat recyklované zlato z elektroniky pro nové desky
Miliony základních desek chce společnost Dell vyrábět s využitím zlata z recyklované elektroniky. Jen v Americe se přitom každoročně vyhodí zlato a stříbro za 60 milionů dolarů v podobě nepotřebných telefonů, takže jistě je z čeho brát.
Dell tak ohlásil program, který prohlašuje ve svém průmyslu za pilotní a týká se využití zlata z recyklované elektroniky pro výrobu nových základních desek. Už v tomto roce se chystá přinést na trh desky využívající takové zlato, jichž budou dle jeho předpokladů miliony, a to například v mobilních zařízeních 2 v 1 Latitude 5285, které přijdou na jaře. Vedle toho byla ohlášena spolupráce s herečkou a podnikatelkou Nikki Reed, která představí kolekci šperků využívajících stejné recyklované zlato (Circular Collection by Bayou with Love), takže to vypadá, že Dell bude mít recyklovaného zlata k dispozici více, než sám potřebuje. 
 
 
Jeff Clarke z firmy Dell prohlásil, že jeho firma tím navazuje na dříve představené aktivity, které zahrnují třeba recyklaci plastů či uhlíkových vláken. Dle něj se tak Dell rozhodl i na základě toho faktu, že v jedné tuně základních desek je až 800x více zlata než v tuně zemské horniny (pokud zrovna nenarazíme na zlatou žílu), takže taková recyklace rozhodně má smysl. A navíc, dle partnerské firmy Wistron GreenTech má získávání zlata z elektroniky stokrát nižší negativní dopad na životní prostředí v porovnání s těžbou zlata. 
 
 
Ve Spojených státech je přitom recyklováno pouze 12,5 procenta elektroniky, takže Američané tak každý rok zahodí 60 milionů dolarů ve zlatě a stříbře, a to se přitom týká pouze mobilních telefonů. Když se tak k tomu přičte i další elektronika jako počítačové komponenty, ztráty budou mnohem vyšší. 
 
Prostřednictvím zmíněné kolekce Circular Collection by Bayou with Love tak bude Dell s Nikki Reed poukazovat na problém s nedostatečnou recyklací, kvůli níž ztrácíme z oběhu cenné zdroje a materiály. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama