reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Der8auer nabídne chladič Mycro Direct Die pro AMD, přináší o 25 °C nižší teploty

11.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Der8auer nabídne chladič Mycro Direct Die pro AMD, přináší o 25 °C nižší teploty
Známý overclocker Der8auer se znovu pustil do návrhu příslušenství pro přetaktování a představuje chladič a pumpu High Performance Heatspreader a Mycro Direct Die. Jeho montáž pochopitelně vyžaduje demontáž standardního heatspreaderu.
Vysoké teploty moderních procesorů nejsou ničím neobvyklým a při přetaktování se problém ještě zvýší. Známý overclocker Der8auer má na sociálních sítích spoustu videí o tom, jak přetaktovávat, a pustil se do výroby dalšího vlastního příslušenství pro overclocking. Jeho nejnovějším počinem je chladič AM5 High Performance Heatspreader a Mycro Direct Die, který umožňuje nasazení přímo na chiplety těchto procesorů. Uživatel tak musí zapojit i trochu vlastní šikovnosti a odstranit standardní heatspreader procesoru tak, aby samotné CPU nepoškodil. Pak mu už nic nebrání v tom nasadit chladič rovnou na odhalené CPU a výrazně snížit teploty procesoru.
 
 
Der8auer to otestoval na Ryzenu 9 7900X s frekvencí na 5,0 GHz a napětím 1,3 V. Jako základ posloužilo klasické 280mm AIO kapalinové chlazení, při jehož použití procesor atakovat hranici 90 °C a při zátěži se pohyboval většinou okolo 88-90 °C. Overclocker a jeho tým ale vyvinuli nový heatspreader (High Performance Heatspreader), který po aplikaci tekutého kovu a nasazení na procesor se stejným 280mm AIO chlazením vykázal podstatně nižší teploty a pohyboval se většinou mezi cca 74 až 78 °C. Využití modulu, který posunul pozici chladicího bloku do vhodnějších míst teplota dále klesla a dostala se na cca 70 až 74 °C.
 
AMD AM5 chlazení od Der8auera
 
Dále ukázal akrylový vlastní chladicí blok Mycro Direct Die, který bude existovat v normální a RGB variantě. S využitím tohoto bloku a grafenové podložky KryoSheet se už teploty dostaly ke zhruba 68-69 °C. Jenže ani to mu nestačilo, a tak použil onen tekutý kov (Conductonaut Extreme) a to už dostal teplotu na přibližně 64 °C. V zásadě se mu takto povedlo snížit teploty o 25 °C a umožnit tak dále vylepšit výkony při taktování.
 
Pokud jde o cenu, tým se ještě rozhoduje, hovoří nicméně o tom, že heatspreader by měl vyjít na cca 40-50 EUR, blok s pumpou pak okolo 100-140 EUR dle verze. Pracuje se i na verzi pro Intel, která by se měla objevit zanedlouho.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama