reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DerBauer zkoumal spotřebu samotného čipsetu X570

9.7.2019, Jan Vítek, aktualita
DerBauer zkoumal spotřebu samotného čipsetu X570
Spotřeba základních desek s čipsetem AMD X570 je nyní velké téma, protože různé testy ukazují, že ten je nejspíše velice žravý. Overclocker DerBauer se do tohoto tématu ale ponořil hlouběji a my se můžeme podívat na jeho závěry. 
Jak už jsem v článku o spotřebě sestav s X570 zmiňoval, problém je ten, že obvykle se měří spotřeba celé sestavy i se ztrátami zdroje. Z toho vyplývá, že i když se v dané sestavě vymění jen základní deska, nedobereme se opravdu toho, jak se na výsledné spotřebě skutečně bude podílet samotný čipset, protože tu jsou ještě zbylé součásti samotné desky plus nastavení sestavy vycházející z BIOSu. 
 
 
Byla tu také otázka, jak se na spotřebě podílí rozhraní PCI Express 4.0, a to ne nutně v rámci samotného čipsetu, ale celé základní desky, která by měla obsahovat různé opakovače a zesilovače signálu. Vedle toho by mohl spotřebu zvyšovat i samotný procesor, který zapne rozhraní PCI Express 4.0 namísto verze 3.0 na starších čipsetech. 
 
 
DerBauer se tak zaměřil i na to a zjistil, že využití komponent s novější verzí PCI Express spotřebu výrazně nenavyšuje, takže je třeba hledat jinde. Nastoupilo tak pájení a protože si overclocker formátu DerBauera může dovolit s hardwarem pohrát i tak, že jej v podstatě zničí, odstranil několik SMD odporů či cívek na deskách s X570 i X470 a na jejich místo připájel dráty, které mu umožnily pomocí snímače přímo z kabelů snadno měřit procházející proud, aby bylo možné určit okamžitou spotřebu čipsetu, samozřejmě s využitím multimetrů. 
 
Následovaly dva týdny testování, které přinesly tyto výsledky:

 
Modré sloupce ukazují spotřebu čipsetu X470, a to bez připojeného zařízení a pak s NVMe SSD v klidu a pak při zátěži. X570 už bez zátěže je dle prvního žlutého sloupce daleko žravější a spotřeba se postupně zvyšuje téměř na 10 W se zapojenými zařízeními, s nimiž musí čipset přes PCIe komunikovat. 
 
Poslední dva sloupce se ale týkají SSD zapojeného pomocí PCIe 4.0 a ukazuje se, že na spotřebě čipsetu se to neprojevilo nijak výrazně, ačkoliv jsme dosud očekávali, že právě rozhraní PCIe 4.0 přinese výrazně vyšší spotřebu. Ale opět, zde si všímáme jen samotného čipsetu, zatímco v rámci celé desky by to mohlo být jinak.  
 
Zbývá ale otázka, proč má čipset X570 o tak moc větší spotřebu než X470, když se na ní nepodílí rozhraní PCIe 4.0, které je v podstatě to jediné, v čem se nový čipset od staršího liší. A krom toho je tu i téma chlazení. Jak je ve videu vidět, DerBauer využil v testech pro chlazení X570 pouze malinký pasiv, který nebyl ofukován a i tak dosáhl v zátěži teploty 74 °C. Dalo by se tak říci, že podstatně větší pasiv by na tuto práci měl sám stačit i bez ventilátoru a kdyby si snad výrobci chtěli být jistí, mohli by jako u dnes již archaických desek využít heatpipe a větší pasiv opodál, kde nebude ničemu vadit. I to by bylo lepší a spolehlivější řešení než malinké ventilátory, z nichž se může do roka a do dne stát vrčící noční můra. 
 
Máme tu tak stále nevyřešené otázky ohledně spotřeby, k nimž se budou hledat odpovědi. Z Computexu se totiž neslo to, že X570 má vyšší spotřebu kvůli rozhraní PCIe 4.0, čemuž ale tento test zrovna neodpovídá. Že by za to vše mohly nějaké další komponenty, na něž je čipset napojen? Nebo jde snad o čtyři linky PCIe 4.0 mezi ním a procesorem? Uvidíme, každopádně ani o tomto testu se nedá říci, že by zohlednil všechny možnosti.


reklama