reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spotřeba desek s X570 značně ovlivňuje testy procesorů Ryzen 3000

9.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Spotřeba desek s X570 značně ovlivňuje testy procesorů Ryzen 3000
Testy spotřeby energie nových procesorů Ryzen jsou dle srovnání desek s X570 a staršími čipsety značně ovlivněny právě výběrem desky. Ukazuje se, že právě čipová sada X570 dokáže spotřebu výrazně navýšit. 
Testy spotřeby procesorů obvykle probíhají sledováním odběru celé sestavy včetně ztrát zdroje, což je nejjednodušší způsob, respektive přímé sledování odběru by v rámci běžných testů hardwarových serverů bylo jen těžko realizovatelné. Čili do takového srovnání se nutně promítne i spotřeba desky a její čipové sady a vypadá to, že nová X570 je opravdu velice žravá. 
 
 
Server Extremetech se odhodlal otestovat procesory Ryzen 7 2700X, Ryzen 7 3700X a Ryzen 9 3900X na různých deskách s X470 a X570. Ukázalo se, že za zvýšenou spotřebou stojí právě sada X570, přičemž to se může lišit desku od desky. 
 
 
V prvním grafu máme pro srovnání stejný procesor Ryzen 7 3700X na třech různých deskách, jedné s X470 a dvou s X570. Ukazuje se, že tu jsou značné rozdíly při provozu v klidu i v zátěži. Na desce s X470 je navíc maximální spotřeba téměř stejná jako při dlouhodobé zátěži, což pro X570 zrovna neplatí. Dá se tak říci, že využitím desky s X570 přidáme ke spotřebě v zátěži i přes 30 wattů. V klidovém provozu je to pak cca 15 W.
 
 
Pak tu máme i testy s novější verzí Prime95, kde jsou rozdíly v zátěži ještě propastnější. Spotřeba při dlouhodobé zátěži zde šla v případě Intelu dolů, a to výrazněji než v případě AMD na X570, jenomže Ryzeny nemají téměř žádné výkyvy směrem nahoru, jaké ukazuje Intel. Nový Ryzen na X470 si také polepšil na celkovou spotřebu jen 123 W.
 
 
Poslední test se týká už renderování v Cinebench R20. Spotřeba v něm obvykle kopíruje to, co ukazuje Prime 95 s tím, že bývá o trošku nižší. Test bez zátěže zde pak nahradila zátěž jedním vláknem. 
 
I zde se ukazuje, že moderní sestavy s X570 jsou velice žravé a opět jde oproti X470 o alespoň 30W rozdíl. Intel pak stále vykazuje obrovskou propast mezi maximální a dlouhodobou spotřebou, což bude dané tím, jak moc se moderní Coffee Lake spoléhají na turbo. 
 
Vedle vyšších cen nových desek s X570 je to další důvod, proč zůstat u X470. PCI Express 4.0 je pro účely grafiky (zatím) k ničemu a co se týče výkonu X570 vs. X470, ten už byl také otestován a závěr je ten, že v průměru je rozdíl zanedbatelný. V jednotlivých testech může být i několikaprocentní, jenomže někdy ve prospěch starého a jindy zase nového čipsetu. Tak snad jen kdyby někdo opravdu potřeboval mít po ruce M.2 SSD, které díky PCIe 4.0 dokáže překročit hranici propustnosti 4 GB/s. 
 
Zdroj: Extremetech 


reklama