reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desktopová APU Raven Ridge se blíží, přichází BIOSy s jejich podporou

29.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Desktopová APU Raven Ridge se blíží, přichází BIOSy s jejich podporou
AMD možná již brzy vypustí na trh nová APU známá jako Raven Ridge, a to v desktopové podobě. Tyto čipy už se prodávají v noteboocích, a tak je nyní čas i na desktopy, čili desky vybavené paticí AM4. 
Na nová APU od AMD se jistě těší také ti, kteří čekali na zásadní pokrok mezi desktopovými verzemi, jež už dlouho stagnují. AMD ale na APU vsadilo v době, kdy je ještě tak moc neomezovala propustnosti hlavní operační paměti, na niž se musí bohužel spoléhat také Raven Ridge. Tyto čipy by si zasloužily alespoň pro svou grafickou část vysokou propustnost pamětí HBM2 a pak by se mohl i zvýšit počet shaderů v integrovaných GPU Vega, ale je zřejmé, že obě tyto věci by měly za následek velice citelné zvýšení ceny. My ale také teprve uvidíme, s jakými desktopovými Raven Ridge AMD nakonec přijde na trh a zda budou stačit na to, abychom si alespoň v trošku slušné kvalitě mohli zahrát náročnější 3D hry. 
 
 
V každém případě můžeme očekávat čipy, jejichž iGPU se bude spoléhat na propustnost hlavních operačních pamětí DDR4, a tak budou jistě na pořadu dne i testy zkoumající to, jak se bude lišit grafický výkon a na různě výkonných pamětech. Však DDR4 dnes mají už velice široké rozpětí taktů od základních 2133 MHz až po DDR4-4266 MHz s CL17. AMD ale pochopitelně nemůže vypustit na trh čipy s grafikou, která bude přímo žadonit o co nejrychlejší DDR4 a na běžných pamětech poskytne výrazně nižší výkon. 
 
V případě mobilních počítačů přišly na trh zatím jen dvě verze Raven Ridge a mezi nimi je tou lepší Ryzen 7 2700U se 4C/8T na taktu až 3,8 GHz a 640shaderovou (10 CU) Vegou na 1300 MHz. To jsou s maximálním TDP 25 W velice slušné specifikace, které slibují, že desktopové verze budou také zajímavé. My už z roadmapy AMD víme, že ty mají nabídnout také 4 fyzická procesorová jádra a až 11 CU, což znamená 704 shaderů v iGPU, pokud se tedy něco nezměnilo. Záležet bude samozřejmě také na taktech, a to především právě iGPU. 
 
Mezi výrobci základních desek byl Asus první, který si připravil nové verze BIOSů s podporou Raven Ridge, a to pro následující modely: 
Asus pak pracuje na dalších BIOSech pro desky jako EX-A320M-Gaming, Prime A320M-C, Prime A320M-C R.20 a další. Stejnou věc pak můžeme očekávat od výrobců ostatních desek, ovšem na tento upgrade je stále čas, však desktopové Raven Ridge ještě ani nebyly představeny a dle všeho se toto představení zatím neblíží, leda by šlo o blesk z čistého nebe. Zatím si AMD spíše chystá půdu pro představení nové "velké" verze svých grafických ovladačů, o nichž se více dozvíte přibližně za dva týdny. Ale kdo ví, třeba budou Raven Ridge prezentovány ještě dříve. 
 


reklama