reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitimes: nedostatek CPU Intel se brzy ještě prohloubí, s 10 nm jsou stále problémy

11.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Digitimes: nedostatek CPU Intel se brzy ještě prohloubí, s 10 nm jsou stále problémy
Intel se chystá na trh brzy přinést zbytek desktopových procesorů Core 9. generace a my jsme na základě jeho ujištění očekávali, že dostupnost jeho produktů se bude postupně lepšit. Dle Digitimes to však pro 2. čtvrtletí zrovna neplatí. 
Digitimes Research předpokládají, že nedostatek procesorů firmy Intel se v druhém kvartálu prohloubí, ovšem to nebude mít zřejmě nic společného s nástupem dalších Core 9. generace, jako spíše s očekávanou zvýšenou poptávkou po počítačích Chromebook. Ty využívají spíše levnější procesory Intel. 
 
 
 
Nedostatek procesorů Intel na trhu byl citelně pocítěn už v srpnu minulého roku a firmy jako HP, Dell a Lenovo se dostaly až nad 5 % propast mezi poptávkou a dostupnými procesory nebo čipsety, které by dokázaly ve svých počítačích prodat. Dle Digitimes Research mělo toto číslo v prvním letošním kvartálu klesnout na 2 až 3 % s tím, že štafetu nejhůře dostupných procesorů po Core i5 převzaly Core i3. Intel přitom sliboval, že nabídka se bude postupně zlepšovat a analytikové to také vesměs předpokládali, ale situace se ve čtvrtém kvartálu 2018 nezlepšila a nyní to dokonce vypadá, že po mírně lepším prvním kvartálu 2019 bude nedostatek opět větší. 
 
Vedle zmíněných Core i5 založených na Kaby Lake Refresh byl nedostatek také levných Atomů, Celeronů a Pentií a jak už bylo řečeno, namísto Core i5 se nyní špatně shání spíše Core i3. To proto,¨že po Core i5 generace Coffee Lake byl moc velký zájem, že řada výrobců raději objednala Core i3, které kvůli tomu také začaly rychle docházet. K procesorům se špatně dostává řada čínských výrobců levných PC, ale na druhé straně je tu i Apple a jeho MacBook Air z října 2018. Ten využívá 14nm procesory Amber Lake a jich nebylo ani pro Apple dost. 
 
V prvním letošním kvartálu jako obvykle přišla celkově nižší poptávka, kterou dle očekávání odnesou i tržby firem AMD a NVIDIA. Některé společnosti jako HP a Lenovo už mohou hlásit značně redukovaný nedostatek procesorů Intel a Dell jich má dokonce tolik, co potřebuje, ale zato řada tchaj-wanských firem je stále nad 5 procenty. 
 
Právě vlivem poptávky po Chromeboocích má celkový nedostatek procesorů Intel opět vzrůst, a to o 1 až 2 procenta, takže tím se má v podstatě dostat na úroveň z předchozího roku. Je tak zřejmé, že žádné provedené opatření dosud nezabralo a od Intelu bychom už těžko čekali, že by už chtěl investovat do 14nm linek. Nicméně to právě dle informací Digitimes nastane, neboť v červenci až srpnu bude spuštěn v Arizoně nový provoz a od něj se očekává 25% navýšení 14nm kapacit, což samo o sobě snadno uspokojí existující poptávku,  
 
Díky tomu všemu se ale dosud může ze zvyšujícího se podílu na trhu těšit AMD. Jeho podíl mezi notebooky vzrostl z 9,8 % na začátku roku 2018 na nynějších 15,8 % a na trh se dostanou právě i Chromebooky s procesory AMD. Firma tak má výhled na to, že během druhého kvartálu se její podíl zvýší na 18 % a dokud se situace v nabídce Intelu nezlepší, růst AMD se těžko přiškrtí. 
 
A co onen 10nm proces? Intel oficiálně stále plánuje v 2. polovině tohoto roku spustit masovou výrobu procesorů Ice Lake, ale dle zdrojů Digitimes Research má Intel s výrobou 10nm čipů stále mnoho problémů a v závěru se opět jednou objevila myšlenka, že 10nm proces by mohl být přeskočen ve snaze co nejdříve přijít se 7nm. Ostatně proč by měl Intel těsně před spuštěním 10nm procesu zvyšovat kapacitu 14nm linek o čtvrtinu? 
 
Zdroj: DigiTimes


reklama