reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Disney představilo FRAN, umělou inteligenci pro věrohodnou úpravu věku

6.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Disney představilo FRAN, umělou inteligenci pro věrohodnou úpravu věku
Umělá inteligence se dere do stále většího počtu odvětví a nyní to vypadá, že tu budeme mít i realistickou AI pro digitální úpravu věku herců ve filmech. Digitální úprava věku sice není ničím neobvyklým, systém FRAN by ale mohl vše hodně zjednodušit.
Bojíte se, že AI v budoucnu nahradí většinu profesí?
V anketě šlo hlasovat od 6.12.2022 do 6.1.2023. Počet hlasujících: 14
Ano29 %
Ne71 %
V posledních letech nejsou neobvyklé filmy a seriály, kde dochází k digitálnímu omlazování herců, občas s poněkud roztodivnými výsledky. Vývojáři v Disney si proto dali za úkol vyvinout spolehlivější metodu využívající systému umělé inteligence, který by dával realističtější výsledky než ty předchozí. Zásadní otázkou zde bylo to, kde sehnat ideální datovou množinu pro trénování. Je v podstatě nemožné sehnat snímky obrovského množství osob v průběhu mnoha let za stejných podmínek, a tak nechali vytvořit tyto obličeje uměle v různých letech. Už toto tedy vyžadovalo mít systém, který je uměle schopen pracovat s věkem, nicméně první fáze byla zjednodušena tím, že šlo o uměle vytvořené obličeje, kde je generování obličejů v různých letech relativně snadným procesem (navíc je snadné je vygenerovat za různých podmínek, pod různým osvětlením a podobně). Problém je druhá fáze, aplikovat toto na již existující neuměle vytvořený obličej.
 
 
Nový systém se jmenuje FRAN (Face Re-Aging Network) a měl by být schopen upravovat věk v rozsahu 18 až 85 let. Sami výzkumníci ale přiznávají, že extrémní posuny nejsou úplně dokonalé a změna z mladíka na staříka a naopak nemusí být zrovna dokonalá. Systém zatím nepracuje s barvou vlasů, ty tak mají stále stejnou barvu i pro obličeje ve vyšším věku. Výhodou systému je, že podává velmi konzistentní výsledky bez artefaktů, dokáže dobře reagovat i na změnu světelných podmínek. Využita byla architektura U-NET využívána např. i pro pro segmentaci obrazu, která spatřila světlo světa v roce 2015.
 
AI tak dále fušuje do řemesla mnoha tradičním profesím. Částečně tu nahrazuje maskéry a kdo ví, nahradí v budoucnu i herce? Co myslíte? Bojíte se, že AI převezme většinu lidských profesí?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama