reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DLVR, novinka v Raptor Lake slibuje až čtvrtinové snížení spotřeby

15.11.2021, Jan Vítek, aktualita
DLVR, novinka v Raptor Lake slibuje až čtvrtinové snížení spotřeby
Už z materiálů samotného Intelu vyplývá, že procesory Raptor Lake mají nabídnout novou funkci DLVR týkající se napájení, čili Power Delivery. DLVR přitom není bezsouhlásková zkratka slova Delivery. 
DLVR je zkratka pro Digital Linear Voltage Regulator, čili jde o nový typ regulátoru napětí, jaký mají používat nástupci dnešních Alder Lake, čili Raptor Lake. Tyto procesory mají přitom dorazit za necelý rok v rámci urychleného vývoje, díky němuž Intel plánuje předehnat konkurenci, mezi niž už v případě procesorů počítá dnes nejen AMD, ale také Apple (ARM) a růžky začíná vystrkovat také RISC-V. 
 
 
Jistý Underfox, který se zabývá dolováním informací z patentů, poukazuje na patent Digital Linear Regulator Clamping Method and Apparatus podaný Intelem už v lednu roku 2020, o němž se ale informace dostaly na veřejnost až letos v létě a jasně se týkají právě nového napájení DLVR. A právě zmínka o něm se dostala na veřejnost už letos v březnu v uniklé roadmap, kterou zveřejnil server VideoCardz
 
Jedná se tu o využití metody vnuceného napětí (voltage clamp) právě prostřednictvím DLVR umístěného paralelně s primárními napájecími obvody (čili těmi na základní desce), což má mít za následek snížení VID napětí procesoru, a tedy i samotné jeho spotřeby. Jedná se tu o snížení až o 160 mV, a tedy o cca 20 až 25 % snížení spotřeby. Celý patent je k dispozici pro prostudování zde, přičemž my můžeme ještě dodat, že celá metoda modifikace napájení procesoru má být relativně nenáročná i levná na implementaci. 
 
V principu tu jde prostě o to, aby systém napájení nezásoboval procesor větším než opravdu potřebným množstvím energie, přičemž dle Intelu je tu dokonce i možnost ušetřit, a to na VR specifikacích samotné desky, čili její systém napájení by ve výsledku nemusel být tak robustní.
 
Intel přitom aktuálně má na trhu desktopové procesory, které už tvoří důstojnou konkurenci pro AMD, ovšem v čem pokulhávají, to je především až příliš vysoká spotřeba, která pro uživatele představuje vyšší náklady na provoz, pořízení základní desky a také výkonného systému chlazení. Čili cokoliv co dokáže výrazně snížit spotřebu budoucích procesorů Raptor Lake, bude jistě vřele vítáno.  


reklama