reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dostupnost grafických karet se zhoršuje

23.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Dostupnost grafických karet se zhoršuje
Aktuální mánie po těžbě kryptoměn a především Etherea se podepisuje na velice problematické dostupnosti grafických karet. Západní trhy reagují prudkým zvýšením jejich pořizovací ceny a u nás jde spíše o jejich nedostatek.
Je to velice podobná situace jako v roce 2013, kdy šlo o těžbu Bitcoinu, pro niž si lidé vybírali především Radeony R9 200, neboť tyto modely s čipy architektury GCN byly pro tyto účely (Bitcoin a Litecoin) daleko lepší než tehdy dostupné NVIDIE. V důsledku se na západě prodávaly karty s oficiální cenou 200 či 300 dolarů za až 800 dolarů, což ale brzy ukončily specializované ASIC, kvůli nimž se lidé začali grafických karet hromadně zbavovat a ty zaplavily sekundární trh. 
 
 
Nyní je to tu znova a situace s dostupností karet se dále horší. Ještě před týdnem či dvěma bylo možné dle srovnávacích serverů sehnat na našem trhu i Radeon RX 580, pokud jsme nebyli vybíraví ohledně značky a obchodu, ale dnes už jsem skladem nenašel žádný, stejné je to s Radeony RX 570 a pokud jde o slabší modely jako RX 560, dostupnost se horší i v jejich případě. 
 
V těžbě Etherea jsou ale na rozdíl od minulé mánie dobré i grafické karty GeForce, což se podepisuje i na jejich dostupnosti a jde především o GeForce GTX 1070, kterou u nás jen velmi těžko seženeme. Pokud jde o západní trh, tam nebyl problém ještě nedávno sehnat tuto kartu za obvyklých 330 dolarů, zatímco nyní Newegg ukazuje nejnižší cenu 460 dolarů. 
 
GTX1070
 
V případě grafických karet AMD je to ještě horší a takový Radeon RX 580, který ještě v květnu stál cca 280 dolarů, se nyní běžně prodává za 660 dolarů, takže dnes je s přihlédnutím k vysokým cenám pamětí a SSD velice špatná doba na upgrade herní sestavy nebo koupi nové, kterou nechceme využívat k těžbě a i když u nás rozhodně není nárůst cen tak hrozný, k čemu nám to je, když karty stejně neseženeme, nebo na ně musíme s nejistým výsledkem týdny čekat. 
 
AMD a NVIDIA však z těchto peněz nevidí ani cent, neboť tyto firmy své karty oficiálně nezdražily, a tak jdou peníze do kapes buď jejich AIB partnerům nebo prostě prodejcům. Právě AMD a NVIDIA se tak mohou dočasně těšit leda z toho, že se na trhu prodá to, co jsou na něj schopny dostat, ale to jednou přestane, bazary zaplaví nepotřebné karty a situace se pro výrobce GPU obrátí. 
 
JPR-QuarterlyShipments
 
Však se podívejme na to, jak se pro AMD vyvíjela situace ke konci roku 2013, kdy už skončila honba za Bitcoiny těženými pomocí grafických karet. Je jasné, že za následným poklesem prodejů stojí i úspěšná konkurence v podobě karet Maxwell a následně Pascal, ale první Maxwelly dorazily až ve 3. čtvrtletí 2014, kdy už prodeje karet AMD dávno mířily strmě dolů, a to měla tato firma na trhu od konce roku 2013 velice slušné karty Radeon R9 290(X). 
 
Nyní už prodeje karet AMD míří opět vzhůru, ale firma se může obávat toho, jak se bude vyvíjet těžba Etherea. To by mělo být odolné vůči ASIC, které by těžbu pomocí GPU neměly ohrozit, ale stát se může cokoliv, například to, že hodnota Etherea prudce klesne. Aktuálně se drží kolem hodnoty 350 dolarů, a to už přibližně dva týdny. 

reklama