reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron otestován pro doručování orgánů k transplantaci

20.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Dron otestován pro doručování orgánů k transplantaci
Když se sežene orgán pro transplantaci, důležitý je co nejkratší čas transportu. Vědci z University of Maryland proto otestovali nový způsob přepravy takových orgánů pomocí dronu, který by měl být rychlejší než standardní metody.
Drony zdaleka nemusí být používány jen pro zábavu. Využití najdou i při mnoha záchranných misích a vědci z University of Maryland pod vedením doktora Josepha Scaley si myslí, že by mohly být velmi vhodným nástrojem i pro doručování orgánů pro transplantaci. Scalea byl totiž už roky frustrován tím, že se sice během jeho praxe objevovaly vhodné orgány pro transplantaci, ale mnohdy byl problém s jejich dopravou. Proto zkusil navrhnout nový systém doručování pomocí dronů. To je samozřejmě možné jen na krátké vzdálenosti, např. mezi dvěma nemocnicemi v rámci jednoho města nebo např. mezi letištěm a nemocnicí. Ale i to může ušetřit zejména ve velkých městech mnoho minut.
 
Dron převážející ledvinu k transplantaci
 
autor: Joseph Scalea
 
K testu byl využit profesionální dron DJI M600 Pro s 6 rotory, na který byla přidána chladící krabice s orgánem. Pro test použili ledvinu, která byla v dobrém stavu na to, aby se na ní vše vyzkoušelo, ale zároveň ne dostatečně zdravá na to, aby byla vhodná k transplantaci. I tu však museli do Baltimoru, kde test proběhl, dovézt ze vzdálenosti 1600 kilometrů. Poté s ní nalítali 14 misí, kde ta nejdelší měřila 2415 metrů.
 
Teplota uvnitř boxu zůstala konstantně na hodnotě 2,5 °C, nezahřívala se tedy od dronu ani od okolí. Zjistilo se také, že systém trpí na relativně malé vibrace, které jsou nižší než při transportu orgánů většími letadly (např. King Air) na větší vzdálenosti. Maximální dosažená rychlost při letu byla 67,6 km/h. Základním problémem pro nasazení do praxe jsou však zákony. Ty vyžadují, aby pilot stále viděl na dron, což bude v hustě zastavěných městech s vysokými budovami mnohdy nemožný úkol. Podobně tak by doktoři a vědci chtěli pomocí dronů vyřešit i dodávky jiných medicínských materiálů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama