reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drone Rescue uvádí padáky DRS-5 a DRS-10 pro drony

16.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Drone Rescue uvádí padáky DRS-5 a DRS-10 pro drony
Rakouská společnost Drone Rescue představila nové padáky DRS-5 a DRS-10 pro záchranu dronů v případě selhání. Ty si poradí i s poměrně těžkými drony, v případě druhého modelu až s 20 kilogramy.
Selhání dronu je vždycky velmi nemilou záležitostí, obzvláště padá-li volným pádem bez kontroly k zemi. To ti, kterým začal jen klesat např. nad mořem (těch je plný YouTube), aspoň mají čas na záchranu. Aby se nestalo něco vážného, a to ať samotnému dronu, kameře na něm nebo lidem či majetku pod dronem, vyvinula rakouská firma Drone Rescue záchranný systém DRS-5 a DRS-10. Jde v podstatě o padák pro drony.
 
Drone Rescue
 
Padák je ukryt v karbonové konstrukci, kde je i všechna řídící elektronika včetně senzorů, které monitorují stav dronu. Ta je nezávislá na ovladači dronu, takže je schopna nezávisle pracovat i při ztrátě spojení s ovladačem. Systém tak dokáže reagovat velmi rychle a uživatel nemusí padák ručně aktivovat. Součástí je i "černá skříňka", která zaznamenává údaje o letu pro pozdější vyhodnocení toho, co se stalo.
 
Drone Rescue DRS-10
 
Systém pracuje bez jakýchkoli výbušnin, takže i po pádu dronu je možné padák sbalit zpět a opětovně ho používat bez odborného servisního zásahu. Menší model DRS-5 je určen pro drony s celkovou hmotností 2 až 7 kilogramů a přidává na hmotnosti 300 gramů. Sám o sobě má modul výšku 120 mm a průměr 75 mm.
 
Drone Rescue DRS-10
 
DRS-10 si už poradí i s většími drony o hmotnosti 5 až 20 kilogramů. Rozměr tohoto modulu je stejných 75 mm v průměru, ale je delší se 160 mm. Také je o trochu těžší, váží 390 gramů. Funkčně je ale naprosto shodný s menším modelem.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama