reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drony odeženou hejna ptáků z nebezpečné blízkosti letiště

11.8.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Drony odeženou hejna ptáků z nebezpečné blízkosti letiště
I ptáci mohou ohrozit dopravní letadlo s mnoha cestujícími na palubě. Aby se zamezilo nepříjemnostem s nezvanými ptačími návštěvníky ve vzdušném prostoru letiště, autonomní dron vyžene hejno pryč. 
Populární drony nejsou poblíž letištních areálů zrovna vítané, protože mohou být nebezpečné vzlétajícím a přistávajícím letadlům. Ne všechny drony ale musí být u letiště na obtíž. Výzkumníci z Kalifornského technologického institutu (Caltechu) pracují na vývoji autonomních letounů, které budou od ranvejí odhánět hejna ptáků, které by mohly také narušit leteckou dopravu. 
 
Výzkumný tým vytvořil algoritmus, díky němuž se dron postará o hejno ptáků, aniž by ho při tom musel někdo pilotovat. Autonomní letoun by měl ptáky odehnat účinněji, než kdyby podobný dron řídil člověk. 
 
 
Pro vytvoření správného algoritmu museli výzkumníci nejdříve důkladně prostudovat chování a formace ptačího hejna při letu. Důraz musel být kladen i na to, jakým způsobem ptáci reagují na hrozby na okrajích hejna. Pokud se totiž nebezpečí přibližuje příliš rychle, hrozí, že se každý z ptáků vydá na jinou stranu a hejno se rozpadne. Taková situace by na letišti mohla mít katastrofální následky. 
 
Algoritmus už byl i úspěšně otestován. Jeden autonomní letoun bych schopný udržet hejno čítající desítky ptáků mimo danou oblast. Tým z Caltechu plánuje rozšířit projekt na více dronů, kteří by se mohli zabývat několika hejny najednou, a udržet tak letiště v bezpečí. 
 
To, že ptáci mohou být pro letadla nebezpeční, se ukázalo v roce 2009, kdy se letadlo US Airways střetlo s hejnem hus. Pilotům se naštěstí po nepodařeném vzletu z letiště LaGuardia podařilo nouzově přistát na řece Hudson. Touto událostí nazvanou "Zázrak na řece Hudson" je také celý projekt inspirován. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama