reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Edge postavený na Chromiu přijde dnes ve finální verzi

15.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Edge postavený na Chromiu přijde dnes ve finální verzi
Na prohlížeč Microsoft Edge založený na Chromiu namísto EdgeHTML čekáme přibližně rok a dnes bychom se dle všeho měli dočkat první hotové verze určené pro širokou veřejnost. Na W10 má dorazit automaticky.
Microsoft se tak odhodlal vyslat na trh Edge na Chromiu nezávisle na velkých aktualizacích pro Windows, ostatně jeho záplatování a vylepšování ani později nemá být prováděno v souladu s aktualizacemi systémů Windows, čili nepůjde o tzv. záplatovací úterky. Ostatně jeden takový proběhl včera a přinesl poslední aktualizace pro neplatící provozovatele systému Windows 7. Nový Edge má přitom dorazit dnes. 
 
 
Microsoft se rozhodl přejít na Chromium z několika důvodů. Především je zřejmé, že jde dnes o naprosto dominantní engine a tomu se pak těžko konkuruje. Edge si také ve své původní podobě nevybudoval dostatečně silné postavení a nedostával aktualizace tak často, aby mohl srovnat krok s Chromem a jinými prohlížeči založenými na jeho enginu. Navíc byla kampaň Microsoftu na podporu Edge jako v jiných případech zbytečně ostrá, i když ten se své varování před instalací jiných prohlížečů nakonec neodhodlal opravdu použít. I tak se ale opět ukázal jako starý známý Microsoft, a to z té horší stránky. 
 
Na druhou stranu nám zde nastává situace, v níž bude Google pomocí svého Chromia ovládat ještě výrazně větší podíl trhu. Krom společnosti Apple a jejího Safari mu v případě osobních počítačů i mobilních zařízení konkuruje v podstatě už jen Firefox a pak tu máme Operu, UC Browser či Samsung Internet, které už ale vycházejí z Chromia a nyní bude i Edge. Nejvážnějším konkurentem tak zůstává Safari a ve světě IBM PC pak Firefox s celkovým podílem mezi 4 a 5 procenty (trh všech prohlížečů a všech platforem) či mezi 9 a 10 procenty (notebooky/desktopy). 
 
Koncoví uživatelé by přitom po aktualizaci na novou verzi Edge měli jen stěží poznat nějaký rozdíl. Může jít o dopad na rychlost vykreslování a případně i změny ve výsledném renderování stránek a také o celkovou kompatibilitu, ale to se v mnoha případech vůbec nemusí projevit. 
 
 


reklama