reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO CG319X: 31" a 10bitové LCD s DCI-4K a HDR

6.4.2018, Jan Vítek, aktualita
EIZO CG319X: 31" a 10bitové LCD s DCI-4K a HDR
Společnost EIZO si zase jednou přichystala monitor, který bychom rádi uvítali na svých stolech, pokud máme zájem především o kvalitní a přesné zobrazení barev. Jde o model ColorEdge CG319X s rozlišením DCI-4K, 10bitovým panelem a HDR. 
EIZO ColorEdge CG319X nabídne netradiční úhlopříčku 31,1" s vysokým rozlišením DCI-4, což znamená, že nejde o obvyklých 3840 x 2160, čili přesný čtyřnásobek Full HD, ale o 4096 x 2160. Jedná se také o nástupnický model pro starší ColorEdge CG318-4K. 
 
 
Nový ColorEdge CG319X oproti svému předchůdci nabídne HLG (hybrid log-gamma) a křivku PQ (perceptual quantization) pro zobrazování a editaci HDR video obsahu, takže se bude velice hodit především pro práci s videem. EIZO slibuje, že díky optimalizovaným gama křivkám bude výsledný obraz lépe odpovídat tomu, jak jej vnímá člověk svýma očima. 
 
 
Tento model dále přichází vybavený zabudovaným kalibračním senzorem, který umožní, aby uživatel monitor dále používal i při rekalibraci. Uživatel si tak může zvolit, kdy má senzor provést svou práci a ten samotný zabere jen minimu prostoru, aby mohla práce probíhat v podstatě nepřerušovaně. 
 
Díky širokému gamutu dokáže ColorEdge CG319X pokrýt z 98 procent barevný prostor DCI-P3 široce používaný ve filmovém průmyslu a dosahuje nativního kontrastu 1500:1. Dále je také vybaven speciálním filmem na povrchu panelu, který má zajistit téměř neměnnou hloubku barevných tónů při pohledu z úhlu. Barvy na LCD panelu přitom mohou být ovliněny změnami v okolní teplotě, a proto je tento model vybaven i interním teplotním senzorem, dle nějž si monitor automaticky upravuje barvy, jas, atd. 
 
Mezi přednastavené režimy pak patří EBU, Rec. 2020, Rec. 709, SMPTE-C, DCI, PQ, and HLG, zdroj signálu můžeme napojit pomocí dvou DisplayPort i dvou HDMI a samozřejmostí je zde stínítko a ergonomický stojan. Eizo na tento model poskytuje pětiletou záruku a nabídnout jej chce od května. 
 


reklama