reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk potvrdil, že s Applem jednal ohledně satelitů pro iPhone

11.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk potvrdil, že s Applem jednal ohledně satelitů pro iPhone
Před pár dny byly představeny nové iPhony 14, které podporují satelitní nouzové připojení. Elon Musk se nechal slyšet, že se společností Apple měla jeho firma SpaceX slibná jednání, která by mohla zajistit využívání satelitů Starlink.
Tuto středu Apple představil nové iPhony 14 a iPhony 14 Pro. Ty dostaly několik větších či menších vylepšení a mezi nimi byla i podpora satelitního připojení. Prozatím funguje jen v USA a Kanadě, přičemž po dobu prvních 2 let je bezplatné. Slouží k nouzovému volání o pomoc ve formě krátkých textových zpráv. Přenosové rychlosti jsou totiž opravdu extrémně pomalé, a tak systém dokonce musí i napomáhat uživateli nasměrovat telefon k satelitu, aby vůbec zprávu mohl odeslat. Prozatím Apple využívá infrastruktury společnosti Globalstar.
 
Satelitní připojení Apple iPhone
 
To ale nutně neznamená, že tomu tak bude vždy. Elon Musk se totiž na Twitteru nechal slyšet, že Apple je super chytrý a se SpaceX už jednal o případné konektivitě využívající satelity SpaceX Starlink. Tato jednání měla být navíc slibná. Proslýchá se, že projekt satelitního připojení stál Apple 450 mil. USD a 95 % z této částky by měl obdržet právě Globalstar.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama