reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk ukázal funkční vesmírný oblek SpaceX

24.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Elon Musk ukázal funkční vesmírný oblek SpaceX
Elon Musk poprvé ukázal vesmírný oblek vyvíjený společnosti SpaceX, který má být používán lidmi na palubě lodí Dragon a jiných. A jak bychom mohli předpokládat, tento oblek má moderní až futuristický design. 
Pod pojmem vesmírný oblek si představíme spíše velký a neforemný skafandr, v němž se může člověk jen stěží pohybovat, jenomže není oblek jako oblek. V některých lze vystoupit do volného prostoru ve vesmíru, což vyžaduje ochranu před zimou, teplem, slunečním světlem nebo rovnou i systémy pro osvětlení okolí a mobilitu. 
 
budoucnost vesmírných obleků dle NASA: Z-2
 
vnitřní část obleku A7L pro mise Apollo
 
Oblek představený Elonem Muskem je spíše něco, co využijí cestovatelé na palubách lodí společnosti SpaceX, čili jde o typ IVA (Intra-Vehicular Activity). Rozhodně jde ale o design, který bychom naslepo zařadili spíše do kategorie sci-fi, než abychom uvažovali o tom, že bude již brzy reálně nasazen, a také pro to existuje důvod. Hlavní otázka ale je, co nový oblek firmy SpaceX vůbec umí.  
 
 
Musk uvádí, že tyto obleky už jsou reálné a prošly některými testy. S rezervou tak zvládají vystavení vakuu a samozřejmě zajistí i bezdrátovou komunikaci, ovšem už z pouhého obrázku je více než jasné, že půjde právě spíše jen o ochranu pro případ, že v kabině lodi náhle poklesne tlak a nebude to oblek, v němž by někdo chtěl vystupovat do volného prostoru či na povrch Měsíce, Marsu, atd. 
 
A pokud vám snad nový oblek přijde jak z holywoodského snímku, není se čemu divit. V květnu minulého roku totiž Musk pro účel jeho designu najal i návrháře kostýmů Jose Fernandeze, který pracoval i na snímcích Batman, The Avengers a Iron Man. Pokud se tak někdo má v lodích Crew Dragon podívat do vesmíru, tak ať je to stylové a my se můžeme jen těšit na to, jak budou vypadat obleky SpaceX pro EVA (Entra-Vehicular Activity), čili pro pohyb ve volném prostoru. 
 
Zdroj: Instagram
reklama