reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epic Store prý obsahuje chybu umožňující hrát nezakoupené hry, opravdu?

5.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Epic Store prý obsahuje chybu umožňující hrát nezakoupené hry, opravdu?
Epic Games Store v sobě prý nese chybu, která dle Williama Worralla z CCN umožní to, aby někdo obešel zabezpečení a získal přístup ke hře, kterou si ve skutečnosti nezaplatil. Jak je to ale doopravdy?
Osobně jsem si musel původní zprávu několikrát přečíst, aby se dalo pochopit, v čem má vůbec spočívat ona bezpečnostní chyba a kde je vůbec problém. William Worrall, autor spojený s CCN Markets, ji totiž popisuje tak, že se nalogoval k účtu na Epic Games Store, který obsahuje nějakou hru ve své knihovně. Tu si pak stáhne do počítače a může si ji vesele hrát. To je normální a naprosto v pořádku. Jde ovšem o to, že daná hra zůstane k dispozici a je hratelná i poté, co se člověk z příslušného účtu odhlásí a přihlásí se k jinému, v jehož knihovně se má daná hra objevit také. A dokonce je možné takovou hru zkopírovat i na další zařízení a hrát ji na něm. 
 

 
Pokud je toto ovšem exploit, chyba či prostě bezpečnostní problém, pak by někdo měl asi dát vědět firmě CD Projekt, že má nezabezpečený celý GOG. Dle popisu to totiž vypadá, že jde prostě a pouze o to, že takové hry nevyužívají DRM, čili ochranu proti kopírování. Dodatečné informace to potvrzují, i když jsou poněkud zmatené, neboť je do celé věci zamíchán příklad s Borderlands 3, který s tím ale vůbec nemusí souviset.
 
 
Už dříve se tak říkalo, že zákazníci si mohli z Epic Games Store titul Borderlands 3 stáhnout, nainstalovat a poté si nechat vrátit peníze, a přitom hra zůstala přístupná. To je ovšem v novém článku popisováno vyloženě jako exploit daný tím, že Borderlands 3 postrádají účinnou digitální ochranu proti kopírování (DRM). 
 
Dle dostupných informací ovšem Borderlands 3 mají využívat jako mnoho jiných titulů Denuvo, takže to rozhodně nevypadá, že by hra nevyužívala žádné DRM. Je ovšem pravda to, že lidé dříve psali o funkční hře Borderlands 3, která i po vrácení peněz zůstala nainstalovaná a šlo ji spustit. Nicméně je otázka, zda jde o problém obchodu firmy Epic, nebo spíše o chybu na straně vydavatele 2K Games, který do hry implementoval DRM a stará se o její zabezpečení. 
 
 
Warrell píše o tom, že prohazováním účtů lze získat na svůj počítač "v podstatě každou hru" z nabídky Epic Games Store. Ve videu ale ukazuje pouze jednu, a sice The Sinking City, jenomže ta přichází právě i na GOG, takže je jasné, že s DRM ochranou se v jejím případě nepočítá. Z článku se přitom nedozvíme vůbec nic o tom, že by krom The Sinking City byly zkoušeny i jiné hry a Borderlands 3 v něm slouží jen jako příklad z minulosti. A přitom na tom Warrell zakládá své tvrzení, že si tímto způsobem můžeme obstarat "pretty much every game" z cizího účtu. 
 
Čili to opravdu nevypadá, že by Epic Games Store měl zásadní problém se zabezpečením.  


reklama