reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESA vypustila družici Aeolus pro měření globálních větrů

24.8.2018, Jan Vítek, aktualita
ESA vypustila družici Aeolus pro měření globálních větrů
European Space Agency (ESA) má na oběžné dráze novou družici, a sice Aeolus. Ta bude pomocí svého laseru sledovat počasí, konkrétně pak rychlost větrů vanoucích po celé zeměkouli. Jaký je účel?
Satelit Aeolus není žádné jednoduché zařízení, což dokládá i to, že má za sebou téměř dvě desetiletí úvah, vývoje a pak testování. Jeho hlavní nástroj nese laser, jímž se bude měřit rychlost větru dole nad zemí a očekává se, že vědci díky tomu získají přesnější data využitelná v průzkumu klimatu na Zemi a také pro zpřesnění předpovědí počasí.  
 
 
ESA začala pořádně pracovat na projektu Aeolus už v roce 2002 a plánovalo se, že by mohl být vypuštěn už v roce 2007, což jaksi nedopadlo, ale lepší o 11 let později než nikdy. Hlavní část prací na sestrojení satelitu padla na bedra firmy Airbus Defense and Space a konečná cena za něj je 480 milionů eur. Výměnou za to dostanou vědci k dispozici data, k nimž nikdy předtím neměli přístup a mimochodem šlo o pátý start zařízení v rámci programu ESA Earth Explorer, který se točí kolem Země a sledování jejích projevů. 
 
 
Aeolus byl vynesen na oběžnou dráhu 23. srpna na vrcholu rakety Vega vypuštěné z Francouzské Guyany. Po dlouhých 55 minutách letu se satelit oddělil, a to navedený na polární oběžnou dráhu ve výšce 320 kilometrů, a nedlouho poté se s ním spojily pozemní stanice. Vypuštění tak bylo úspěšné a nyní už by satelit měl použít svůj laser a poskytnout první data.
 
Ta bude sbírat konkrétně zařízení Atmospheric Laser Doppler Instrument (ALADIN) vybavené výkonným ultrafialovým laserem, který pulzuje 50krát za sekundu. Světlo se odráží od různých vrstev atmosféry zpět a satelit je zase zachytává a sleduje malinké změny v jeho frekvenci dané Dopplerovým posuvem. Právě z toho bude možné vyčíst rychlost větrů, a to v různých vrstvách atmosféry do výšky 30 km nad zemí a globálně, takže Aeolus dokáže poskytnout celkový obrázek týkající se celé Země. Dosud to musely zajišťovat spíše meteorologické balóny nebo letadla. V Británii umístěné European Center for Medium Range Weather Forecasts se tak už brzy chystá začlenit data z ALADINu do svých modelů. 
 


reklama