reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA Epower V: královské napájení pro grafické karty

19.9.2017, Jan Vítek, aktualita
EVGA Epower V: královské napájení pro grafické karty
EVGA si připravila specialitku pro nenapravitelné hardwarové nadšence, kteří se snaží ze svých komponent mačkat maximum. Jedná se o kartu Epower V s výkonným 12+2fázovým napájením grafických karet.
EVGA Epower V je tedy samostatná VRM karta, která slouží k posílení původní napájecí kaskády grafické karty, ale použít ji budeme moci také pro napájení základních desek. Dokáže nám přitom zajistit dva na sobě nezávislé výstupy (využitelné jako VCORE a VMEM) s individuálně nastavitelným napětím řízeným pomocí EVBot MKII. Jako takový je tento produkt určený především overclockerům, a to i těm profesionálním, v jejichž výbavě takovéto věci často vídáme. 
 
 
Samotná deska Epower V je napájena pomocí třech konektorů PCIe se šesti piny, což znamená, že do ní může dle specifikací téct až 225W energie. Z počtu přítomných cívek je pak jasně vidět, že tu je celkem 14 fází, a to ve zmíněné konfiguraci 12+2. 
 

EVGa na samotnou desku přidala ovládací tlačítka EVBOT MKII, aby šlo přímo na ní měnit napájecí napětí. Nebo můžeme s využitím rozhraní USB 3.1 (typ C) využít softwarový způsob ovládání a nastavení. 
 


 
Napětí VMEM lze nastavit v rozsahu 600 až 2300 mV, a to s maximální proudovou zátěží 80 A a krátkodobě snesitelným maximem 90 A při 1,9 V. Pro VCORE platí 600 až 2000 mV se 600 A (max. 620 A při 1,85 V). Použité MOSFETy dodala firma Infineon a pro co nejlepší monitorování nastaveného napětí tu jsou konektory ProbeIT, na něž budeme moci napojit multimetr. Samotná deska také nese dva napájecí konektory pro ventilátory (12 V). 
 
Pokud chcete vědět, co použití takové desky obnáší, je tu detailní průvodce připravený na kingpincooling. Co ale budete určitě potřebovat, je 270 eur, jež taková deska stojí. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama