reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FAA: ozbrojené drony jsou nelegální

27.8.2019, Jan Vítek, aktualita
FAA: ozbrojené drony jsou nelegální
I s ohledem na etiku je velice důležitá otázka, zda je či není vhodné vyzbrojovat drony, které by navíc mohly oplývat umělou inteligencí. Když pomineme katastrofické scénáře sci-fi filmů, je zřejmé, že něco takového by opravdu nemuselo dělat dobrotu. 
V případě nařízení FAA (Federal Aviation Administration) jde však především o vyzbrojování dronů, které jsou řízeny na dálku lidmi. Taková zařízení jsou tak nyní nelegální a jejich provozovatelé se vystavují tučné pokutě. Drony vyzbrojené různými zbraněmi však můžeme najít zcela běžně a zabývají se tím jak firmy, tak jednotlivci. A ostatně si lze představit, že někdo vyzbrojený výkonným dronem s automatickou zbraní v podvěsu může způsobit další masakr, aniž by se sám přímo vystavoval přímé reakci. Stačí sedět v dodávce opodál s VR headsetem. 
 
 
Stačí tak krátce hledat na webu, aby se nám naskytly zajímavé kombinace, kde figuruje většinou velký několikarotorový dron a pak různá nesená výbava. Třeba motorovka, protože proč by ne? 
 
 
Svět dronů tak začíná být čím dál více regulován s tím, jak ty se rozšiřují mezi lidi a zvyšuje se rozmanitost i četnost jejich využití, což s sebou pochopitelně přináší i problémy, nehody či rovnou zločin. Často se přitom řešilo narušování soukromí nebo prostorů letišť, objevil se požadavek registrace velkých dronů překračujících jistou velikost a začaly se i vyhrazovat prostory, kde drony létat prostě nesmějí. Nyní tu máme vcelku logický požadavek na to, aby drony nemohly nést žádné zbraně. Třeba plamenomet.
 
 
Toto je přitom produkt chystaní pro trh, a to jistý TF-19 Wasp za cenu 1500 dolarů, který můžeme připevnit na výkonný dron a kropit okolí napalmem na dálku osmi metrů. Společnost ThrowFlame, která TF-19 Wasp, přitom tvrdí, že o zbraň nejde, nicméně už dostala od FAA první varování, že kterýkoliv občan provozující dron vybavený střelnou zbraní, bombami, pyrotechnikou nebo právě i plamenometem se vystavuje pokutě až 25.000 dolarů. ThrowFlame zase tvrdí, že plamenomety jsou v USA považovány za nástroje, takže nemohou být regulovány jako zbraně. TF-19 Wasp tak je stále v nabídce této firmy a my můžeme najít i řadu videí ukazujících jeho použití. 
 
 
Vypadá to ovšem, že pokud bude FAA stát za svým, rozmíška s ThrowFlame může skončit u soudu, který by ostatně mohl do celého "šedého" byznysu s drony přinést precedent. 
 


reklama