reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook měl zvažovat prodej osobních dat uživatelů za peníze

1.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Facebook měl zvažovat prodej osobních dat uživatelů za peníze
Skandál s Camridge Analytica spustil mnoho vyšetřování a hrabání se v minulosti této sociální sítě. Nyní vyplynulo na povrch, že se v rámci společnosti zvažoval prodej osobních dat uživatelů sítě za peníze.
Sociální síť Facebook teď nebude mít moc klidu. Po skandálu s Cambridge Analytica probíhají vyšetřování, která zjišťují, jak špatné to vlastně je a bylo s ochranou dat uživatelů této sítě. Mark Zuckerberg nedávno při slyšení v Kongresu např. rezolutně odmítl, že by Facebook cíleně prodával data uživatelů. Jak ale ukazují uniklé e-maily v rámci společnosti z let 2012 až 2014, návrhy na jejich prodej na půdě Facebooku nejednou zazněly. Mluvčí Facebooku se nechal slyšet, že jako společnost se snažili přijít na to, jak vybudovat udržitelný byznys, a že měli spoustu interních konverzací na toto téma.
 
Facebook logo
 
Facebook totiž nabízel své Graph API zdarma, čímž vývojáři získávali spoustu užitečných dat o uživatelích, přitom Facebook sám z toho nic neměl. Jeden z návrhů, který měl padnout, byla částka 250 tisíc USD ročně za plný přístup k rozhraní. Kdo by nezaplatil, měl by přístup k datům uživatelů omezený. I když na nic takového údajně nedošlo, hovoří se např. o tom, že nejrůznější vyjednávání o přístupu k datům vedl Facebook s mnoha různými společnostmi poté, co změnil pravidla přístupu k datům.
 
V roce 2014 totiž omezil funkce Graph API a společnosti, dosud zvyklé na plný přístup, začaly zjišťovat, co se děje. Podle všeho nemělo dojít k nějakému placenému přístupu k datům, nicméně se mluví o tom, že rozšířený přístup k jinak omezenému Graph API dostaly společnosti jako Lyft, Nissan, Airbnb, Netflix, Chrysler/Fiat a především se zmiňují jednání s Royal Bank of Canada a Amazonem. Mimo jiné se zmiňují dohody o tom, že rozšířené přístupy a data uživatelů Facebook mohly být dávány k dispozici výměnou za data uživatelů společností, které chtěly tento přístup. Tak uvidíme, co vše se v následujících vyšetřováních prokáže a potvrdí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama