Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook nevěří Googlu, vyvine si vlastní OS pro AR a VR

22.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Facebook nevěří Googlu, vyvine si vlastní OS pro AR a VR
Společnost Facebook hodně věří rozšířené a virtuální realitě, nechce se však v tomto spoléhat na Google a jeho operační systém Android. Proto se rozhodl si pro AR a VR vyvinout vlastní operační systém.
I když se virtuální realita zdaleka nerozšiřuje tak, jak se předpokládá už více než dvě desítky let, společnost Facebook hodlá zapracovat a přinést další nové brýle jak pro virtuální, tak i rozšířenou realitu, které budou asi přeci jen běžnější pro praktické využití. Zatímco věří těmto technologiím, nevěří společnosti Google, že Android bude vždy vhodnou platformou pro její nové produkty. Podobně tak nevěří, že jí kvalitní ekosystém zajistí někdo z konkurence, a tak se rozhodla si operační systém pro rozšířenou a virtuální realitu navrhnout sama.
 
Facebook logo
 
Díky tomu získá plnou kontrolu nad softwarem pro své brýle a na vývoji nového OS má spolupracovat i Mark Lucovsky, jeden z autorů Windows NT. Nevylučuje se však ani spolupráce s dalšími společnostmi. Vedle zařízení Oculus vyvíjí Facebook také brýle pro rozšířenou realitu s kódovým označením Orion, u nichž se předpokládá, že půjdou na trh v roce 2023, stejně jako by měl s podobným produktem přijít i Apple (tam se hovoří o letech 2022 i 2023). Je možné, že právě u nových brýlí Orion se objeví nový OS.
 
Oculus Firt S
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.